Filmtips zondag

'Achteraf liepen we misschien vooruit, maar ik had destijds geen idee wat ik zei.'

Shirley MacLaine vertelt in de documentaire The Celluloid Closet dat ze weinig begreep van de lesbische verlangens van haar personage in The Children's Hour (1961).

In de voorhoede

De bioscooppremière van The Children's Hour kwam begin jaren zestig filmhistorisch op een interessant moment. De strenge Amerikaanse productiecode stond op dat moment nog altijd geen (al dan niet suggestieve) toespelingen op homoseksuele relaties tussen filmpersonages toe. Dat maakte de vermoedens van lesbische handelingen tussen twee leraressen op een meisjesschool (Audrey Hepburn en Shirley MacLaine) in deze film voer voor controverse. Dat de film was gebaseerd op het toneelstuk These Three van Lillian Hellman, en dat William Wyler hetzelfde verhaal onder dezelfde titel in 1936 al eens eerder verfilmde, deed daar niets aan af. In de documentaire The Celluloid Closet, waarin een beeld wordt geschetst van (verborgen) homoseksualiteit in film, wordt door Shirley MacLaine ruim dertig jaar na dato het belang van The Children's Hour nog maar eens onderstreept.


The Children's Hour (William Wyler, 1961)


Eén, 14.05-15.50 uur.


Billy Elliot

(Stephen Daldry, 2000) Ontroerend filmdebuut van theaterregisseur Stephen Daldry én de door hem ontdekte acteur Jamie Bell (binnenkort in de titelrol van Steven Spielbergs peperdure Kuifje-animatie). Billy Elliot speelt zich af tijdens de grimmige stakingen in het Engeland van de jaren tachtig. Een mijnwerker (prachtrol van Gary Lewis) brengt zijn 11 jaar oude zoontje Billy naar boksles, maar die voelt meer voor dansles. Vader en oudere broer zien dat niet zitten, want ballet, dat is iets voor verwijfde mannen. Buiten dat: je kunt er niks mee verdienen. Dat zien ze verkeerd: Billy danst met de souplesse en kracht van een bokser, en dat levert veel meer op dan ondergronds door een stoffige mijn kruipen.


Arte, 20.40-22.30 uur.


Meer over