Filmtips zaterdag

HANNEKE DE KLERCK

Meer vies dan griezelig

Pas 21 jaar oud was Sam Raimi toen hij debuteerde met de horrorklassieker Evil Dead (1981). Nog twee Evil Dead-films volgden, Evil Dead 2: Dead by Dawn (1987) en Army of Darkness (1992): uitzinnige horrorfilms die de regisseur én hoofdrolspeler Bruce Campbell een cultstatus bezorgden. Maar daarna begon hij films te maken die hij zelf graag zou willen zien. Want horrorfilms keek hij eigenlijk nooit.

Bij het grote publiek werd Raimi bekend met een andere trilogie: de comicverfilming Spider-Man, een perfecte mix van bloedstollende actie, psychologische diepgang en meeslepende soap. Met Tobey Maguire als een schuchtere held en Kirsten Dunst als zijn doortastende buurmeisje en latere vriendin. Deel 1 en 2 leverden zoveel geld op dat Raimi voor Spider-Man 3 het gigantische budget van 250 miljoen dollar tot zijn beschikking had.

Zo'n spektakel is Drag Me to Hell niet. Wel een onderhoudende horrorfilm vol sardonische humor en cartoonesk geweld. Om een wit voetje bij haar baas te halen weigert de jonge, ambitieuze bankbediende Christine Brown (Alison Lohman) een stokoude vrouw een lening. Die laat dat niet op zich zitten en spreekt een zigeunervloek over haar uit. Ze heeft drie dagen voordat de gehoornde Lamia haar de hel in sleept.

De film is misschien viezer - met veel braaksel, bloed, akelige insecten en een complete arm die in een mond verdwijnt - dan griezelig. Maar Raimi heeft duidelijk plezier in zijn terugkeer naar het horrorgenre.

Familiebedrijf

Sam Raimi(Royal Oak, Michigan, 1959) schreef Drag Me to Hell met zijn oudere broer Ivan Raimi (1956). Ivan schreef ook mee aan de Spider-Man-trilogie, maar in het dagelijks leven is hij arts. Er is nog een broer, Ted Raimi (1965), die acteur is en een bijrol speelt in de Spider-Man-films.

Drag Me to Hell (Sam Raimi, 2009) RTL 5, 22.05-00.10 uur.

The Insider

(Michael Mann, 1999) Sinds april elke maand wel een keer op tv: de met zeven Oscars bekroonde thiller over een oud-medewerker van een sigarettenfabrikant (Russell Crowe in een van zijn betere rollen) die heeft ontdekt hoe de tabaksindustrie de hoeveelheid nicotine in sigaretten manipuleert. Hij meldt zich bij tv-producent Al Pacino, maar na bedreigingen en uit angst voor rechtszaken wordt diens actualiteitenprogramma door de leiding gecensureerd. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Nederland 3 , 00.10-02.45 uur.

The invasion

(Oliver Hirschbiegel, 2007) Na het succes van Der Untergang, zijn film over de laatste dagen van Adolf Hitler, kreeg de Duitse regisseur Oliver Hirschbiegel de kans in Hollywood te werken. Hij maakte een remake - de derde alweer - van de sciencefictionklassieker Invasion of the Body Snatchers, die oorspronkelijk is gebaseerd op het boek van Jack Finney. Nicole Kidman en (James Bond) Daniel Craig doen in deze versie mee, maar het resultaat stelt teleur. Dat vond ook studio Warner Bros. die James McTeigue nieuwe scènes liet schieten, zonder dat zijn naam op de credits werd vermeld.

Veronica, 22.05-00.00 uur.

undefined

Meer over