Filmtips & tvtips

'Jacques Deray bezat een ongekend gevoel voor de combinatie van verhalen vertellen en actie.'
Jacques Chirac in 2003, toen hij nog president van Frankrijk was, bij het overlijden van filmmaker Jacques Deray.

Dienstbare regisseur

Filmmaker Jacques Deray kon in zijn thuisland Frankrijk op ruime waardering rekenen. Zijn landgenoten noemden hem liefkozend de Franse Hitchcock en na zijn dood werd een prijs naar hem vernoemd, die jaarlijks wordt uitgereikt aan de maker van de beste policier. Want dat was het genre waarin Deray zich het best thuis voelde. Buiten Frankrijk was hij aanmerkelijk minder bekend. Toen in de zomer van 2009 in Nederland een retrospectief te zien was van de films van Alain Delon, werd La piscine opnieuw in de bioscoop uitgebracht. Het is misschien wel Deray's beroemdste film, maar zijn naam viel nauwelijks. De verhalen gingen over hoe vele actrices geen zin hadden een film lang in bikini aan de rand van een zwembad te liggen en Alain Delon uiteindelijk zijn ex-geliefde Romy Schneider strikte om zijn tegenspeelster te worden in deze broeierige film over twee geliefden wier relatie over is, maar die niet kunnen loskomen van elkaar.

Tien films maakte hij met Alain Delon, en ook Lino Ventura en Jean-Paul Belmondo bewaren goede herinneringen aan Deray. Arte zendt vandaag twee onbekendere films van Deray uit: Avec la peau des autres uit 1966, een spionagethriller met Lino Ventura en Un crime uit 1993 met Alain Delon als advocaat van een jongen uit gegoede kringen die verdacht wordt van de moord op zijn ouders.

Avec la peau des autres / Un crime (Jacques Deray, 1966/1993)

Arte, 14.30-16.00 / 20.15-21.35 uur.

De zeemeerman

(Frank Herrebout, 1996) U kent Frank Herrebout niet? Zou ermee te maken kunnen hebben dat hij de regisseur is van een historisch slechte Nederlandse film, louter om die reden waard gezien te worden. Herrebout had als assistent al meegewerkt aan De gulle minnaar, ook al geen toonbeeld van goede smaak, en mocht een paar jaar later onder de vleugels van dezelfde producent, Rob Houwer, een komedie maken waarvan de verhaallijn boekdelen spreekt: knappe jongen (Daniël Boissevain) is eigenlijk het resultaat van een wetenschappelijk experiment dat erin resulteerde dat hij weliswaar knap is, maar ook sterk naar vis ruikt. Dat euvel kan verholpen worden, maar dan is hij onzichtbaar. Tja.

RTL 8, 20.30-22.10 uur.

TVtips

En garde

(Ayse Polat, 2004) Speelfilm over de vriendschap tussen twee meisjes, een Duitse en een Koerdische, in een opvoedingstehuis. In de serie Das Kleine Fernsehspiel uitgezonden naar aanleiding van het overlijden van een van de twee hoofdrolspeelsters, Maria Kwiatkowsky, die destijds op 19-jarige leeftijd debuteerde in En garde en daarvoor op het filmfestival van Locarno de prijs voor beste actrice in de wacht sleepte.

ZDF, 00.25-02.00 uur.

De Wereld Draait Door

NED 3, 19.30 uur

Matthijs van Nieuwkerk en tafelheer Jan Mulder spreken in DWDD met Ossenaren Jan Marijnissen en advocaat Jan-Hein Kuijpers overde openingsfilm van het Nederlands Film Festival De Bende van Oss. Het festival opent woensdag. Daarnaast is er muziek van de Britse band Kitty, Daisy & Lewis.

Tegenlicht

NED 2, 21.00 uur

De financiële crisis volgens een denktank van 'internationale topintellectuelen' getiteld The Aftermath Network, die in 2008 werd samengesteld door socioloog Manuel Castells. Drie jaar achtereen ontmoetten de denkers elkaar in Lissabon, waar ze tot verrassende nieuwe perspectieven kwamen.

Waar is De Mol?

SBS 6, 21.30 uur

Na geslaagde afleveringen met Irene Moors (in New York) en Johan Derksen (in Austin, Texas), is Johnny de Mol vanavond met Katja Römer-Schuurman in Mongolië. In hoofdstad Ulaanbataar verwelkomen ze de deelnemers van de Mongol Challenge Rally. Ook wordt er een potje Mongools geworsteld.

Neonletters

NED 3, 22.00 uur

Dennis van de Ven en Jeroen van Koningsbrugge zijn terug met hun sketchserie, voorheen Draadstaal (VPRO), maar sinds een jaar getiteld Neonletters (AVRO). In de nieuwe reeks vertrouwde types (culinair recensent Theo Wiggers) en nieuwe creaties (de docenten van het Brakema College).

Erica op reis

NED 1, 22.10 uur

Erica Terpstra gaat op reis, en ze neemt mee haar oneindige enthousiasme en haar nieuwsgierigheid naar spirituele zaken. In deel één is Terpstra in het kleine koninkrijk Bhutan. Bhutan is het land van het boeddhisme en alles draait er om geluk, en hoe dat geluk in het leven te bereiken.

Pauw & Witteman

NED 1, 23.00 uur

Volkskrant-columnist Wim de Jong zit aan tafel om te vertellen over zijn boek Oefenvijftiger - Lotgevallen van een midlifeman. Verder wordt er vooruitgeblikt op Prinsjesdag met vaste Pauw & Witteman-medewerker Bart Chabot en directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Paul Schnabel.

undefined

Meer over