Films

The Great Dictator (Charles Chaplin, 1940). Chaplin is briljant als Joodse kapper die wordt aangezien voor dictator Adenoid Hynkel. Memorabele satire op Hitler en fascisme....

Door Pauline Kleijer

The Fall of the Roman Empire (Anthony Mann, 1964). Drie uur durende spektakelfilm over de val van het Romeinse rijk. Mooi gefilmd, met Sophia Loren, Alec Guinness en James Mason.

Small Soldiers (Joe Dante, 1997). De kleine soldaatjes uit de titel lijken onschuldig speelgoed, maar ze zijn uitgerust met superchips en ze ontketenen een ware oorlog. Grappige, rommelige combinatie van live-actie en animatie.

Fun with Dick and Jane (Dean Parisot, 2005). Venijnige satire met een actueel uitgangspunt: een Amerikaans echtpaar (Jim Carrey en Téa Leoni) komt door werkloosheid in grote problemen.

Little Women (Gillian Armstrong, 1994). Rustige, goed geacteerde romanverfilming waarin een moeder (Susan Sarandon) haar vier dochters grootbrengt tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Een van hen (Winona Ryder) heeft literaire aspiraties.

Conan, the Barbarian (John Milius, 1981). Actiefilm over de krijger Conan (Arnold Schwarzenegger). Vooral veel wapengekletter, en fraaie decors en landschappen.

The Rainmaker (Francis Ford Coppola, 1997). De Hollywoodversies van de thrillers van John Grisham zijn doorgaans niet erg origineel, maar Coppola weet het milieu van mislukte advocaten en zwendelaars goed te treffen.

Pollock (Ed Harris, 2000). Regiedebuut van acteur Ed Harris is een integer en gevoelig portret van de schilder Jackson Pollock, die in de jaren veertig wereldberoemd.

Meer over