Films

Matrimonio all’Italiana (Vittorio de Sica, 1964). Zwierige komedie over de ouderwetse Italiaanse huwelijksmoraal. Met Sophia Loren en Marcello Mastroianni...

Pauline Kleijer

Opal Dream (Peter Cattaneo, 2005). Een 9-jarig meisje fantaseert de werkelijkheid bij elkaar in blijmoedig sprookje over volwassen worden.

Spider-Man (Sam Raimi, 2002). Indrukwekkende stripverfilming waarin de verliefdheid van de onhandige student Peter Parker (Tobey Maguire) op zijn buurmeisje (Kirsten Dunst) belangrijker is dan het heldhaftige optreden van Parkers beestachtige alter ego. Raimi regisseerde opvallend ingetogen. De kaskraker werd door die aanpak een onschuldige, lieve film.

Not Another Teen Movie (Joel Gallen, 2001) Parodie op de vele, vaak voorspelbare tienerkomedies die Hollywood in de jaren tachtig en negentig aan de lopende band produceerde.

Shaun of the Dead (Edgar Wright, 2004). Geestige Britse horrorkomedie van de makers van Hot Fuzz. Simon Pegg speelt de antiheld, die maar niet in de gaten krijgt wat die met bloed besmeurde voorbijgangers van hem willen.

Good Night, and Good Luck (George Clooney, 2005). In fraai zwart-wit gedraaide ode aan de Amerikaanse televisiejournalist Edward R. Murray, die in de jaren vijftig in het geweer kwam tegen senator McCarthy en diens heksenjacht op vermeende communisten. De verwijzingen naar het Amerika van George Bush zijn talrijk.

A Good Woman (Mike Barker, 2004). Tamme bewerking van Oscar Wilde’s toneelstuk Lady Windermere’s Fan, met Scarlett Johansson als pasgehuwde vrouw die haar echtgenoot verdenkt van een affaire.

Confessions of a Dangerous Mind (George Clooney, 2002). Gevatte verfilming van de autobiografie van televisieproducent Chuck Barris, die naar eigen zeggen als huurmoordenaar werkte voor de CIA.

Meer over