Films

The Snows Of Kilimanjaro (Henry King, 1952). Fraaie, maar ouderwetse Hemingway-verfilming. Schrijver Gregory Peck overpeinst zijn leven aan de voet van de Kilimanjaro....

Door Floortje Smit

Een vlucht regenwulpen (Ate de Jong, 1981). Geslaagde, luchtige verfilming van de roman van Maarten ’t Hart. Bioloog (Jeroen Krabbé) tracht, aangespoord door zijn vlotte alter ego, in een week aan de vrouw te raken.

The Inn of the Sixth Happiness (Mark Robson, 1958). Ingrid Bergman als Engelse in China. Ze bekeert een mandarijn tot het christendom, ontfermt zich over de slachtoffers van de Japanse invasie en verleidt Robert Donat.

The Perfect Storm (Wolfgang Petersen, 2000). Kapitein van een vissersboot (George Clooney) begeeft zich in het oog van een van de zwaarste stormen uit de geschiedenis. Mooie speciale effecten, maar te zeer overgoten met misplaatste Hollywoodromantiek.

Robin Hood – Men in Tights (Mel Brooks, 1993). Robin Hood-persiflage met rappende en dansende maillotdragers. Flauw, maar voor de liefhebbers van de humor van regisseur Mel Brooks wel een aanrader.

Hellboy (Guillermo Del Toro, 2004). Onnavolgbaar bizarre stripverfilming van regisseur Guillermo Del Toro, volgepropt met overdreven effecten en absurde personages zoals de hoofdrolspeler: een rode sigaren rokende duivel.

The Grudge (Takashi Shimizu, 2004). Amerikaanse remake van de populaire Japanse horrorserie Ju-On over een spookhuis waarin de hoofdrolspelers op naargeestige wijze aan hun eind komen. Misschien niet zo eng als het origineel, maar Shimizu heeft zeker griezeltalent.

Spy Game (Tony Scott, 2001). Een overdaad aan overbodige flashbacks maakt een chaos van deze actiefilm, waarin spion Robert Redford van de CIA zijn collega en leerling Brad Pitt van een wisse dood moet redden.

Trois Couleurs: Rouge (Krysztof Kieslowski, 1994). Door diens hond aan te rijden,t ontmoet Irène Jacob de oude rechter Jean-Louis Trintignant en er ontwikkelt zich in Kieslowski’s derde deel van het kleurendrieluik een boeiende bespiegeling over broederschap.

The Hunted (William Friedkin, 2003). Nadat hij eerder jacht had gemaakt op Harrison Ford (in The Fugitive) en Wesley Snipes (US Marshalls) heeft Tommy Lee Jones het in William Friedkins bespottelijke actiefilm The Hunted voorzien op Benicio del Toro.

Meer over