Films

The Seven Year Itch (Billy Wilder, 1955). Komedie met de fameuze scène waarin Marilyn Monroe’s jurk opwaait. Monroe speelt de buurvrouw van Tom Ewell, die tijdens de vakantie van zijn vrouw en zoon rustig denkt te kunnen werken....

Door Pauline Kleijer

Babe (Chris Noonan, 1995). De simpele boerderijbig Babe wil graag als schaapherder aan de slag. Bijzonder aangename, ontroerende komedie met knappe trucages.

Serial Mom (John Waters, 1994). Geslaagde parodie op het seriemoordenaarsgenre, met Kathleen Turner als perfectionistische huisvrouw die vrolijk aan het moorden slaat.

Sneakers (Phil Alden Robinson, 1992). Gedateerde computerthriller waarin een groepje hackers bij een complot betrokken raakt.

Wargames (John Badham, 1983). Computernerd Matthew Broderick breekt in op de computer van het Pentagon. Hij veroorzaakt bijna een derde wereldoorlog.

Stir of Echoes (David Koepp, 1999). Na een hypnosesessie ziet nuchtere telefoonkabellegger (Kevin Bacon) enge bovennatuurlijke verschijnselen. Geslaagde horrorfilm met flink wat schrikmomenten.

The Astronaut’s Wife (Rand Ravich, 1999). De zwangere echtgenote van een astronaut denkt bevrucht te zijn door duistere krachten, die in de ruimte in haar man zijn getreden. Onderhoudende thriller, die tegen het einde aan kracht verliest. Met Johnny Depp.

Oesters van Nam Kee (Pollo de Pimentel, 2002). Slordige maar onderhoudende verfilming van een boek van Kees van Beijum. Scholier (Egbert Jan Weeber) laat zich meeslepen door foute vrienden en een opwindende vriendin (Katja Schuurman).

Malèna (Giuseppe Tornatore, 2000). De beeldschone Siciliaanse Malèna (Monica Bellucci) verliest haar man tijdens de oorlog en wordt het doelwit van de jaloezie van haar dorpsgenoten. Oubollig drama met weinig inhoud.

Io non ho paura (Gabriele Salvatores, 2003). Indrukwekkende, magisch-realistische boekverfilming over vriendschap, bloedbanden en te vroeg verloren onschuld.

Morte a Venezia (Luchino Visconti, 1971). Befaamde verfilming van roman van Thomas Mann. Duitse componist Dirk Bogarde raakt in Venetië in ban van jonge toerist.

Frantic (Roman Polanski, 1988). Sterke thriller met een uitstekende Harrison Ford als de man die zijn in Parijs ontvoerde vrouw tracht op te sporen.

Meer over