Filmstips

KEVIN TOMA

Spellbound/Notorious

(Alfred Hitchcock, 1945 / 1946)

Zaterdag, BBC 2, 14.35-16.25 uur / 17.00-18.40 uur

De BBC vertoont de twee beste films die Hitchcock met Ingrid Bergman maakte. In Spellbound ontfermt ze zich als psychiater over haar van moord beschuldigde patiënt Gregory Peck. Daarna het nog betere Notorious: Cary Grant en Bergman zijn fenomenaal als de geheim agent en zijn lokaas op wie hij verliefd wordt.

Welcome to the Rileys

(Jake Scott, 2010)

Zaterdag, Canvas, 22.55-0.45 uur

James Gandolfini speelt Doug Riley, die sinds de dood van zijn tienerdochter een slecht contact heeft met zijn labiele vrouw Lois (Melissa Leo). Als zijn minnares overlijdt, lijkt Dougs leven compleet mis te lopen - tot hij op tienerhoertje Mallory (Kirsten Stewart) stuit en haar welzijn zijn missie wordt.

Alamar

(Pedro González-Rubio, 2009)

Zaterdag, NED 2, 00.25-01.35 uur

Ingetogen drama over een Mexicaanse visser die een paar dagen met zijn zoontje op zee optrekt, waarna het kind voorgoed met zijn moeder naar Italië verhuist. Ode aan de natuur en de kinderjaren, maar González-Rubio maakt er geen nostalgisch drama van. Alles gaat voorbij, lijkt hij te willen zeggen, maar nu is het mooi.

Messner

(Andreas Nickel, 2012)

Zondag, Arte, 21.50-23.40 uur

In deze aangrijpende, deels gedramatiseerde documentaire gaat bergklim-icoon Reinhold Messner nog eens in op de controverses rond de beruchte beklimming van de Nanga Parbat in 1970, waarbij hij zijn broer Günther verloor. 'In de wilde wereld merken we hoe breekbaar, hoe wankel we in deze wereld staan.'

Point Break

(Kathryn Bigelow, 1991)

Zondag, RTL 7, 22.05-00.40 uur

In Los Angeles zijn in drie jaar 27 bankovervallen gepleegd; agenten Keanu Reeves en Gary Busey denken dat de overvallers surfers zijn. Dat regisseur Bigelow weet waar de kracht van de film ligt, zie je bij de eerste surfopnamen: pas als in beeld de golven gaan rollen, beginnen de bassen te dreunen. En veert de kijker overeind.

undefined

Meer over