Films zaterdag

BEREND JAN BOCKTING

The Social Network

20.00-22.30 uur RTL 5

(David Fincher, 2010) Op voorhand leek de verfilming van de oprichting en groeiperikelen van Facebook geen materiaal voor een blockbuster. Iets met internet en bleke, intelligente, sociaal incompetente nerds. Aanvoerder van de nerds, Mark Zuckerberg, fungeert als hoogst onaangename held, met wie het slecht identificeren is - nog zoiets waar studiobonzen in de regel voor terugdeinzen. Het is de verdienste van regisseur Fincher dat hij de Hollywoodfilm weer een meer sociaal-kritische kant opstuurt, zonder daartoe allerlei concessies te doen aan het grote publiek. The Social Network is niet overdreven geromantiseerd, computerlingo en algoritmen worden niet versimpeld en de personages zijn net zo min eenduidig als echte mensen.

Ratatouille

20.00-22.10 uur SBS 6

(Brad Bird en Jan Pinkava, 2007) In 2009 kreeg Pixar tijdens het filmfestival van Venetië een Gouden Leeuw voor zijn oeuvre. Opmerkelijk, want Pixar is geen regisseur en Pixars oeuvre bestaat niet uit speelfilms. Pixar is de studio die in 1995 de (animatie)wereld op zijn kop zette met Toy Story, de eerste 3D-animatiefilm. Het was de tijd dat de Disneystudio's net lekker bezig waren hun klassiekers af te stoffen en nog maar weer eens uit te brengen. Maar Disney was wel zo slim het gevaar te onderkennen en werkte al direct samen met de concurrent. Uiteindelijk nam het Pixar zelfs over. Uit die tijd stamt Ratatouille, het zoveelste ontwapenende succes uit de computers, dit keer over de jonge rat Rémy die ervan droomt chef-kok te worden in een Parijs' toprestaurant.

Yo, también

0.10-1.45 uur Ned 2

(Antonio Naharro en Álvaro Pastor, 2009) Pablo Pineda, een Spanjaard met het syndroom van Down, speelt de hoofdrol in het liefdes/vriendschapsdrama Yo, también (Ik ook). Pineda had nog nooit geacteerd, maar werd een nationale bekendheid omdat hij ondanks zijn handicap een universitaire opleiding afrondde en daarop een uitstekende baan vond. In Yo, también speelt hij Daniel, een middertiger die hopeloos verliefd wordt op een vrouwelijke collega, ook al zal zij die liefde nooit beantwoorden. Knap van de makers dat ze de ongewone verhouding tussen het tweetal zo eerlijk benaderen. Dankzij die aanpak ontwikkelt Yo, también zich tot een mooie, integere, maar vooral ook bijzondere komische film.

undefined

Meer over