Films zaterdag

KEVIN TOMA

Batman Forever Batman Begins

20.00/23.35 uur Veronica

(Joel Schumacher, 1995/Christopher Nolan, 2005) Interessante Batman-avond op Veronica. Eerst kunnen we zien hoe Joel Schumacher het superheldenconcept uitdunt tot tamelijk plat actievermaak. Daarna is het de beurt aan Batman zoals we hem de laatste jaren zijn gaan koesteren: als een getroebleerde, tragische held in een door angst geteisterde samenleving. Regisseur Christopher Nolan, die ook het scenario schreef, keert terug naar het begin van de held (gespeeld door Christian Bale). De jonge Bruce Wayne verliest zijn ouders bij een overval en verlaat als een cynicus zijn stad, om daar gelouterd terug te keren. Met maar één doel: zij die angst en terreur willen zaaien, te laten ervaren wat angst werkelijk is.

La delicatesse

00.20-02.05 uur Ned 2

(Stéphane en David Foenkinos, 2011) Drie jaar geleden overleed haar kersverse echtgenoot bij een ongeluk. Sindsdien heeft Nathalie (Audrey Tautou) zich op haar werk gestort. Heel wat mannen hebben een oogje op haar, maar het is uitgerekend de onaantrekkelijke Zweed Markus die haar interesse wekt.

Wat begint als een tragisch drama verandert langzaam in een komedie, waarna er haast ongemerkt weer een serieuze romance aan wordt toegevoegd. Dat het daarbij niet om de meest voor de hand liggende combinatie gaat, is een van de aardige verrassingen van de film.

La délicatesse, naar David Foenkinos' eigen roman, houdt het midden tussen mild absurdisme en oprechte betrokkenheid bij de personages.

Howl

00.15-01.30 uur BBC 2

(Rob Epstein en Jeffrey Friedman, 2010) Het is vast een unicum, een rechtszaak die neerkomt op de intense bespreking van een twintig pagina's tellend gedicht. Maar wat een schouwspel levert het op in Howl, dat niet alleen een meeslepende verbeelding van Allen Ginsbergs revolutionaire gedicht wil zijn, maar ook uitvoerig stilstaat bij het proces dat in 1957 rond het werk werd opgetrokken. Terwijl animatie-sequenties het gedicht visualiseren, vol apocalyptische panorama's en surrealistische seks, bieden de rechtbankscènes evenveel spektakel. James Franco is fantastisch als de jonge, nog niet wereldberoemde Ginsberg: wanneer Ginsberg vertelt over zijn psychotherapeut, geloof je bijna dat Franco die therapeut zelf heeft gekend.

undefined

Meer over