Films op zondag

KEVIN TOMA

Knight and day

Komedie

20.00-22.10 uur Net 5

James Mangold, 2010 Charmante vent, die Roy Miller (Tom Cruise). Dat vindt althans June Havens (Cameron Diaz) wanneer ze hem toevallig in een vliegtuig ontmoet. Als een blok valt ze voor hem, natuurlijk zonder te weten dat hij een geheim agent is die door vijandige collega's achterna wordt gezeten. Geweldig, de scène waarin ze zichzelf op het toilet van het vliegtuig moed inspreekt, terwijl hij op de maat van zomerse tangomuziek de ene na de andere aanvaller uitschakelt.

Zo stijlvol en komisch wordt Knight and Day later nooit meer, en schietend van de ene locatie naar de andere gaat geleidelijk aan de rek er een beetje uit. Gelukkig zit het zó goed tussen de enthousiaste, kwieke hoofdrolspelers dat de tijd omvliegt.

Commando

Actie

Raw Deal

Actie

20.00/22.00 uur RTL 7

Mark L. Lester, 1985/John Irvin, 1986

Voor Schwarzenegger-fans geldt Commando als absolute topper. Arnie maakte hem in zijn hoogtijdagen; een jaar eerder draaide hij The Terminator. In Commando is hij aanvankelijk een ex-commando die door het lint gaat als zijn dochter (Alyssa Milano, toen 12 jaar) wordt ontvoerd. Dan verdwijnt het 'ex' en wordt hij weer de commando die hij ooit was. Getooid met messen, handgranaten, geweren en camouflagestrepen en -kleding gaat-ie op oorlogspad. De doden vallen bij bosjes, zodat je bij de gerechtigheid die wordt gezocht vraagtekens kunt zetten. In Raw Deal, waarin hij een undercoveragent is in het maffiamilieu van Chicago, blijft de dode-vijanden-teller op dertig steken.

The Year of Living Dangerously

Drama

0.45-2.35 uur BBC 2

Peter Weir, 1982

Peter Weir (1944) is bijna altijd trouw gebleven aan zijn fascinatie: die voor het mysterieuze dat achter het alledaagse schuilt. Zo ook in zijn eerste Hollywoodfilm, waarin een nog frisse Mel Gibson de nieuwe Indonesische correspondent is van een Australische omroep. Hij arriveert in 1965 in Jakarta, waar het onder Soekarno borrelt en rommelt en waar hij een opwindend, gevaarlijk jaar zal beleven. De meerwaarde schuilt in het raadselachtige personage Billy Kwan, de verteller van het verhaal. Hij is cameraman, lilliputter en filosoof, en ontfermt zich over de onervaren Gibson. Kwan wordt fascinerend belichaamd door actrice Linda Hunt (Carnivale), die een Oscarwon.

undefined

Meer over