Films op tv

Duel in the sun

(King Vidor, 1946)

Zaterdag, BBC 2, 15.00-17.30 uur.

Groots opgezette western die eigenlijk een liefdesdrama is. Producent David Selznick wilde het allemaal nog indrukwekkender dan 'zijn' Gone With The Wind, die hij zeven jaar eerder maakte. Hij liet zijn echtgenote Jennifer Jones de hoofdrol spelen als een wees geworden jonge vrouw. Ze belandt in een gezin waar haar gevoelens heen en weer geslingerd worden tussen de twee zoons (Joseph Cotten en Gregory Peck). Met dramatische gevolgen. De film zou de status van Gone With The Wind nooit bereiken, maar is, zoals criticus David Thomson schreef, 'mooi, maf, sexy en voorzien van een prettige visuele krankzinnigheid'. Nooit ging de zon roder onder.

Le silence de Lorna

(Jean-Pierre en Luc Dardenne, 2008)

Zaterdag, Canvas, 22.55-00.35 uur.

Net als hun overige werk is de vijfde speelfilm van de Waalse broers Dardenne geen toonbeeld van vrolijkheid, maar wel een juweel. Het kwetsbare titelpersonage gaat over lijken om een wankele, door criminelen omgeven plek in de samenleving te veroveren. Lorna bezorgt zichzelf de Belgische nationaliteit door met een junk te trouwen. Om plaats te maken voor een schijnhuwelijk met een rijke Rus, moet zij haar kersverse bruidegom uit de weg ruimen. Te laat begint haar geweten op te spelen, in een film die het bloederige spel van het geld haarscherp zichtbaar maakt en méér dan het eerdere Dardenne-werk als een volbloedthriller aanvoelt. Hoofdrolspeelster Arta Dobroshi geeft de dilemma's van haar hoofdpersonage een gezicht om nooit meer te vergeten.

Rundskop

(Michaël R. Roskam, 2011)

Zaterdag, Nederland 2, 23.35-01.35 uur.

Hij moest de Oscar voor beste buitenlandse film aan het Iraanse echtscheidingsdrama A Separation laten, maar wat een geweldige film is Rundskop. Ondanks een onevenwichtig scenario en dankzij een sterke regie en een ongeëvenaarde hoofdrol. Aanvankelijk denk je te kijken naar een dappere maar rommelige en beetje onbegrijpelijke Vlaamse poging een Amerikaanse maffiafilm na te doen.

Zit dat uit, want na een akelige flashback verandert Rundskop in wat hij eigenlijk is: een prachtig noodlotsdrama gedragen door Matthias Schoenaerts (1977). Voor zijn rol als getraumatiseerde veearts kwam de Vlaamse acteur (zoon van Julien) als een Robert De Niro 27 kilo aan en ontwikkelde een spiermassa die hem als straatvechter in zijn internationale doorbraak De rouille et d'os (2012) nog goed van pas kwam. In Rundskop, dat deels een berucht Vlaams veehormoonschandaal als achtergrond heeft, geeft hij grotendeels zwijgend gestalte aan een plattelander die na een dramatische gebeurtenis in zijn jeugd in alle opzichten het vermogen mist iets van zijn leven te maken. Kippevel.

Kraak (KlatretØsen)

(Hans Fabian Wullenweber, 2002)

Zondag, Nederland 3, 15.30-16.50 uur

Om de operatie van haar doodzieke vader te bekostigen, besluiten de 12-jarige Ida en haar vriendjes een spiksplinternieuwe, zwaar bewaakte bank te beroven, waarvan de kluis zich 30 meter boven de grond bevindt. Hoewel de overval mislukt, blijkt bij hoge uitzondering misdaad toch te lonen: vader wordt gered - met dank aan een genereuze bankdirecteur. De spectaculaire klauterpartijen en achtervolgingen in skelters maakten van de Deense jeugdfilm een soort junior-actiespektakel en bezorgden hem publieksprijzen op vele filmfestivals.

Up in the air

(Jason Reitman, 2009)

Zondag, Net 5, 20.00-22.10 uur.

Vakkundig vehikel voor ster George Clooney, die overtuigt in de rol van een externe professional die door bedrijven wordt ingehuurd om ontslagen mensen het slechte nieuws te melden. Eenvoudig voorstelbaar dat dat Clooneys personage weinig moeite kost: empathisch hun verdriet, woede of ongeloof aanhoren en dat vervolgens als een tefalpan van zich af laten glijden. Grootste voordeel van zijn baan vindt de slechtnieuwsgesprekkenspecialist dat hij zo lekker veel airmiles spaart. De luchtige toon die dit gegeven suggereert, heeft de film inderdaad, maar regisseur Reitman voorzag hem wel van een schurend randje. De ontslagen mensen worden niet gespeeld door acteurs maar door in werkelijkheid ook net ontslagen mensen. Bijkomend voordeel voor de makers: de film kwam uit juist toen de economische crisis goed voelbaar werd.

Le bonheur

(Agnes Varda, 1965)

Zondag, TV 5, 21.00-22.20 uur, Nederlands ondertiteld.

Bitter drama in bedrieglijk vrolijke kleuren. Wanneer een gelukkig getrouwde timmerman verliefd wordt op een postbeambte, denkt hij aanvankelijk nog dat dat zijn geluk alleen maar zal vergroten. Hij maakt zijn echtgenote dan ook deelgenoot van zijn verliefdheid. Daarna blijven de kleuren opvallend, maar wordt de geschiedenis allengs minder vrolijk. Mooi cynisme van de grande dame van de Franse filmgeschiedenis.

undefined

Meer over