Films op tv

FILM..

DOOR RONALD OCKHUYSEN

NORTH SEA HIJACK (Andrew V. McLaglen, 1979). Roger Moore als Britse excentriekeling die de kapers van een schip bestrijdt. BBC 1, 14.00 uur.

MERMAIDS (Richard Benjamin, 1990). Melodrama over een ongehuwde, vrijgevochten moeder die in hun nieuwe woonplaats een affaire met een middenstander krijgt. Haar dochter, die non wil worden, vindt dat maar niks. Met Cher, Bob Hoskins en Winona Ryder. Net 5, 20.30 uur.

INTERVIEW WITH THE VAMPIRE (Neil Jordan, 1994). Rommelige verfilming van Anne Rice's roman, met Brad Pitt en Tom Cruise als moderne vampieren. Wel fraai vormgegeven. Veronica, 21.30 uur.

HET PARADIJS (Maarten Treurniet, 1999). Zwarte komedie, gelauwerd in München en Bergamo, over een buschauffeur (Dirk Roofthooft) die een fotomodel wint, voor enige tijd welteverstaan. De stadse dame ontwricht het dorpse leven. Sterk gespeeld, vooral door Roofthooft en Peter Gorissen. Nederland 3, 21.35 uur.

TWENTYFOURSEVEN (Shane Meadows, 1997). Nadat autodidact Meadows twee succesvolle korte films maakte, stonden de producenten in de rij om zijn volgende project te financieren. Het scenario dat de 25-jarige regisseur vervolgens met Paul Fraser schreef, steunt te veel op een cliché: wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje. Wel is de zwart-witfilm prachtig verbeeld door cameraman Ashley Rowe. Maar de boksende jongens die door Bob Hoskins uit de goot worden gevist, blijven clichémannetjes. BBC 2, 23.00 uur.

L'ÉTÉ MEURTRIER (Jean Becker, 1983). Isabelle Adjani wendt haar charmes aan om de verkrachters van haar moeder te wreken. Een van de slachtoffers is automonteur Pin Pon. Duitsland 1, 1.20 uur.

Meer over