FILMS OP TV

THE GREATEST SHOW ON EARTH (Cecil B. De Mille, 1952). De meester van de vroege spektakelfilm maakt van het wel en wee in een circus een grootse lofzang op het variëté....

FILM

AN AMERICAN IN PARIS (Vincente Minelli, 1951) Meesterwerk waarin Gene Kelly een kunstenaar speelt die in Parijs verliefd wordt op een dansende verkoopster. Met aan het slot een zeventien minuten durend ballet op muziek van George Gershwin. Kreeg zes Oscars. België 1, 15.05 uur. *

LAST ACTION HERO (John McTiernan, 1993). Arnold Schwarzenegger persifleert zijn eigen status en roem in een geflopte, tachtig miljoen dollar kostende avonturenfilm. SBS 6, 19.55 uur.

FLODDER (Dick Maas, 1986). Eerste en sterkste Flodder, over een asociale familie die op instigatie van een sociaal werker een huis betrekt in een villawijk. Humor met pit. Veronica, 20.30 uur.

LITTLE BIG MAN (Arthur Penn, 1970). Sterke western waarin 121-jarige Dustin Hoffman terugkijkt op zijn leven. Als jonge pionier werd hij geadopteerd door een indianenstam, om vervolgens de bloedige slag bij Little Big Horn mee te maken. Nederland 1, 21.04 uur.

WHITE MEN CAN'T JUMP (Ron Shelton, 1992). Geestige satire over Amerika's multiculturele bevolking. Met Wesley Snipes en Woody Harrelson als twee basketbal spelende maatjes die met geld smijten, tot verdriet van Harrelsons vriendin Rosie Perez. Fox, 22.00 uur.

SPARTACUS (Stanley Kubrick, 1960). Een epos dat bijna te groot is voor het modale televisiescherm. Met Kirk Douglas als de opstandige slaaf Spartacus die rond 76 voor Christus een opstand leidt tegen de Romeinen. Veel massascènes, een Oscarwinnende Peter Ustinov en een ijzersterk spelende Laurence Olivier. BBC 2, 22.00 uur.

OLD MAN (John Kent Harrison, 1997). Degelijk drama waarin de Mississippi buiten haar oevers treedt. Er worden gevangenen ingezet om een watersnoodramp af te wenden. RTL 5, 22.10 uur.

BLACK RAIN (Ridley Scott, 1989). Zoals altijd bij Scott fraai vormgegeven film over een klopjacht van Amerikaanse agenten op een Japanse crimineel. Spannend, al is er meer aandacht geschonken aan de vorm dan aan de inhoud. Met Michael Douglas en Andy Garcia. Jan de Bont deed het camerawerk. SBS 6, 22.10 uur.

HIDING OUT (Bob Giraldi, 1987). Beursbal vermomt zich in komedie als scholier. Hij moet wel, de maffia zit hem op de hielen. Of de boeven hem toch te pakken krijgen? Dat wil niemand weten, zo slecht is deze film. RTL 4, 23.40 uur.

LORD OF MISRULE (Guy Jenkin, 1996). Door zijn memoires voor veel geld aan een roddelblad te verkopen, denkt een voormalig minister de verbouwing van zijn huis te kunnen financieren. Nederland 1, 0.03 uur.

BLOOD WARRIORS (Sam Firstenberg, 1993). Ex-soldaat wordt gedwongen de drugshandel in te gaan. Hij verzet zich. Karatefilm voor liefhebbers van dom geweld. SBS 6, 0.30 uur.

FEIYING GAIWAK/ARMOUR OF GOD II Jackie Chan, 1990). Chan wordt ingehuurd door een graaf om in de woestijn een fortuin aan geroofd nazi-goud op te sporen. Een van Chans spectaculairste films. BBC 1, 0.45 uur.

A NOUS DEUX (Claude Lelouch, 1978). Gangsterduo vlucht op romantische wijze naar Canada. Met Catherine Deneuve. BBC 2, 1.50 uur.

KANSAS PACIFIC (Ray Nazarro, 1953). Matige western over de gevaarlijke aanleg van een spoorlijn. SBS 6, 2.15 uur.

Films met een * worden speciaal aanbevolen.

Meer over