Films op tv

La Marche de l'empereur

(Luc Jacquest, 2005)


Zaterdag, RTL 8, 20.20-22.00 uur


Nomen est omen. De Franse documentairemaker Luc Jacquet legde een jaar lang het opmerkelijke reilen en zeilen van de keizerpinguïn op de Zuidpool vast. Met een soms adembenemend resultaat. Maar ere wie ere toekomt: dat is vooral te danken aan de hoofdrolspelers van deze film: de honderden pinguïns die elk jaar weer na drie maanden hun zomerbiotoop verlaten en met zijn allen een plek zoeken waar het ijs dik genoeg is en waar nog een beetje bescherming is tegen de poolstormen die de winter onaangenaam zullen maken. Ze leggen daartoe een lange, lange tocht af, waaraan de film zijn titel dankt. En ze doen het afwisselend waggelend en buikschuivend, wat de film zijn onweerstaanbaarheid geeft.


Empties

(Jan Sverak, 2007)


Zaterdag, Canvas, 23.55-01.35 uur


Charmant juweeltje van de man die in Tsjechië steevast volle zalen trekt met zijn films, waaronder het met een Oscar bekroonde Kolya. In Empties gooit een 65-jarige leraar het roer om als hij genoeg heeft van zijn leerlingen. Hij wordt legeflesseninzamelaar bij de buurtsuper. Dat geeft hem inderdaad nieuwe levenszin, niet in de laatste plaats dankzij de vele stralende jonge vrouwen die zo op zijn pad komen.


Lassie

(Charles Sturridge, 2005)


Zondag, Ketnet, 18.00-19.35


Hij haalde in Nederland de bioscoop niet, deze remake uit 2005 van de eerste Lassie-film, uit 1943 (met daarin een 11-jarige Elizabeth Taylor). En dat terwijl toch meerdere generaties in de rij zouden staan voor deze sentimental journey - tenslotte liep de gelijknamige tv-serie negentien seizoenen lang en zijn er op basis van de boeken van Eric Knight ook nog eens twaalf speelfilms gemaakt.


En een sentimental journey is het, dit verhaal over de hond van de 9-jarige Joe, die door zijn ouders in arren moede - de mijn waar vader werkte, is gesloten! - wordt verkocht aan een rijke hertog (Peter O'Toole), waarna de hond zijn lot in eigen hand neemt. Saillant: Lassie wordt gespeeld door een negende-generatie afstammeling van de allereerste Lassie, de Schotse collie Pal (1940-1958).


Roman holiday

(William Wyler, 1953)


Zondag, Eén, 14.05-16.00 uur


In navolging van de Italiaanse neorealisten draaide de Amerikaan William Wyler deze film geheel op locatie. Maar hij maakte van Rome, heel Amerikaans, wel een andere locatie dan zijn Italiaanse collega's. De stad werd het romantische decor waartegen zich een komedie afspeelt over een opstandige prinses (Audrey Hepburn, die met haar rol een Oscar won) die een Amerikaanse journalist (Gregory Peck) ontmoet en de vakantie van haar leven viert. Behalve Audrey Hepburn vergaarde ook kostuumontwerpster Edith Head eeuwige roem met deze film.


Legendarisch is het moment waarin Hepburn en Peck op een Italiaans Vespa-scootertje de stad onveilig maken - een tijdloze scène in de meest letterlijke zin van het woord. Dat maakt Rome tegelijk veel meer dan alleen het decor voor een veredelde romantische komedie. De film werd een blauwdruk voor Italië als vakantieland, waarin Wyler het drukke stadsleven met een beweeglijke camera omarmde. Een beetje te veel als toerist misschien, maar wel met een scherpe blik voor de kleine details die het leven mooi maken.


The Big Lebowski

(Ethan & Joel Coen, 1998)


Maandag, ZDF, 00.20-02.10 uur


Voor al diegenen die de cultfilm van de Coen-broers al zo vaak zagen dat ze hem bijna in zijn geheel kunnen citeren, is het misschien aardig eens te kijken, of eigenlijk vooral luisteren, wat de Duitsers met The Dude c.s. hebben gedaan. Hoe ze, zeg, de volgende zin hebben nagesynchroniseerd: 'Shit! Walter, you fuck... you fucked it up! You fucked it up! Her life was in our hands, man!'


Antichrist

(Lars von Trier, 2009)


Maandag, Arte, 23.05-00.50 uur


Heel wat minder om te lachen zal de nagesynchroniseerde versie van Lars von Triers akeligste en meest omstreden film zijn. De verbeelding van de strop die een echtpaar, dat een trauma te verwerken heeft, zichzelf om de hals legt, was goed voor een fikse controverse. Sommigen vonden de dodelijke omhelzing van Charlotte Gainsbourg en Willem Dafoe meesterlijk, anderen haalden het einde niet. Dat zal in het Duits niet anders zijn.


Meer over