Films op dvd

JESSE HEIJNIS

Brave

(2012, Mark Andrews, Brenda Chapman. Vanaf 26 november op dvd)

Sinds de handgetekende Disneyfilm het eind jaren negentig in bezoekersaantallen verloor van de computeranimatie, zit ook het klassieke sprookje in het verdomhoekje. Filmstudio DreamWorks nagelde het genre aan de schandpaal met vier Shrekfilms en Pixar richtte zich met succes op speelse onderwerpen als pratend speelgoed (Toy Story) en een mopperend opaatje (Up).

Met Brave introduceert Pixar (inmiddels overgenomen door Disney) eindelijk zijn eerste echte sprookjesprinses: de Schotse Merida, een koppig meisje met knalrood krulhaar en een voorliefde voor pijl-en-boogoefeningen in het nabijgelegen woud. Als de koningin haar wil uithuwelijken, gaat Merida te rade bij een heks. Heeft zij misschien een brouwsel dat haar aan een spannender toekomst kan helpen?

Wat volgt is een voor Pixarbegrippen weinig opzienbarend, doch vlot en warmbloedig moeder-dochteravontuur vol wijze levenslessen. De Schotse stammensetting, waarin de lompe mannen zowel haat als vriendschap uitdrukken in vuistslagen, leent zich in de tussentijd voor een vrachtlading dynamische slapstick.

Mulan

(1998, Tony Bancroft, Barry Cook)

In een van Disney's laatste sprookjes wordt de Chinese legende verteld van het meisje Mulan dat, net als Merida, haar lot als huisvrouw niet afwacht en zich als jongetje verkleed om in het leger te kunnen dienen. Binnen de epische Chinese setting steelt Eddie Murphy de show als stemgever van draakje Mushu.

The Incredibles

(2004, Brad Bird)

Terwijl Pixars Toy Story, Carsen volgend jaar ook Monsters, Inc. een vervolg kregen, is het nog altijd wachten op nieuwe avonturen van het superheldengezin Incredible. En dat terwijl het uitgangspunt zich zo goed leent voor een vervolg. In het kinetische The Incredibles is te zien hoe voormalig superhelden Bob (supersterk) en moeder Helen (superelastisch) worstelen met een gedwongen leven als doodnormale burgermensen. De komst van een nieuwe aartsvijand biedt uitkomst.

The Secret of Kells

(2009, Tomm Moore, Nora Twomey)

Een in deze tijden van computeranimaties extra wonderlijk ogende, handgetekende animatiefilm die verhaalt over de mythische creatie van het Book of Kells. Om het boek te kunnen voltooien moet de jonge Brendan de betoverde Ierse bossen in. Daar ontmoet hij behalve een lief spookmeisje ook boze wolven en bloeddorstige Vikingen.

undefined

Meer over