Films op dvd

JORIS HENQUET

Silver Linings Playbook

(2012, David O. Russell)

Middenin de nacht vliegt de roman A Farewell to Arms van Ernest Hemingway dwars door het raam van het ouderlijk huis van Pat (Bradley Cooper) naar buiten. De reden van deze woedeuitbarsting: Pat las het boek, was het niet eens met het einde en staat nu te razen en tieren in de slaapkamer van zijn ouders. 'Waarom moet zijn vrouw nu weer dood gaan aan het einde? De wereld is al hard genoeg zoals hij is, pap. Kan niemand zeggen: laten we het verhaal een positief einde geven?'

Pat heeft zijn bipolaire stoornis nog niet helemaal onder controle, wilde de scenarist van Silver Linings Playbook maar even laten weten met deze scène. Pat is weer ingetrokken bij zijn ouders, nadat hij acht maanden in een kliniek heeft doorgebracht. Ook heeft Pat een contactverbod met zijn vrouw Nikki, die inmiddels een ander heeft. Terwijl Pat vooral gefocust is op het terugkrijgen van zijn Nikki, sluipt er een andere vrouw zijn leven binnen: de getroubleerde, maar innemende weduwe Tiffany (Jennifer Lawrence).

De romantische komedie werd het afgelopen jaar overladen met prijzen. De film ontving acht Oscarnominaties, onder meer - en dit was al in geen 31 jaar meer voorgekomen - in alle vier de acteercategorieën. Dat er van die acht nominaties maar één werd verzilverd (Jennifer Lawrence won voor 'beste actrice') mocht de pret niet drukken.

A Woman Under The Influence

(1974, John Cassavetes)

De filmgeschiedenis kent veel meer memorabele personages met een bipolarie stoornis: neem Mabel (glansrol van Gena Rowlands), die in dit eigenzinnige drama van John Cassavetes zo hysterisch raakt dat ze voor een half jaar in een kliniek wordt ondergebracht, terwijl manlief Nick (Peter Falk) voor de kinderen moet zorgen.

The Hours

(2002, Stephen Daldry)

Nicole Kidman kroop in dit drama over drie vrouwen uit verschillende generaties in de huid van Viriginia Woolf, de Britse schrijfster van o.a. de literatuurklassieker Mrs. Dalloway, die haar leven lang vocht tegen manisch-depressiviteit en in 1941 zelfmoord pleegde door zich te verdrinken in een rivier.

De gelukkige huisvrouw

(2010, Antoinette Beumer)

Carice van Houten speelde in haar carrière al drie keer een manisch-depressief personage: in de jeugdfilm Knetter (2005), als de Zuid-Afrikaanse dichteres Ingrid Jonker in Black Butterflies (2011) en in deze Heleen van Royen-verfilming, over huisvrouw Lea Meijer die na haar bevalling doordraait.

undefined

Meer over