Films op dvd

De groeten van Mike!

(Maria Peters, 2012)

Het scenario van de familiefilmDe groeten van Mike! leest als een tranentrekker eerste klas: het stoere 10-jarige jongetje Mike (nonchalant gespeeld door Maas Bronkhuyzen) heeft leukemie en een alcoholische moeder. Als Mike na maanden ziekbed eindelijk uit het ziekenhuis wordt ontslagen, arriveert zijn moeder (een kwetsbare Bracha van Doesburgh) drie dagen te laat bij het ziekenhuis en nog dronken ook. Het leed is dan al geschied: Bureau Jeugdzorg heeft ingegrepen en probeert Mike bij een pleeggezin onder te brengen, of erger nog: een tehuis.

Dat de film ondanks de heftige plot niet te zwaar wordt, is te danken aan de opgewekte natuur van Mike. Hij is een lastpak van de goede soort, de gangmaker van het ziekenhuis. Keer op keer weet hij zichzelf in de nesten te werken, maar zijn hart zit op de juiste plaats en het ziekenhuispersoneel is dol op hem. Echt zwaar wordt de film pas tegen het einde, wanneer Mike uit het ziekenhuis ontsnapt. Hiermee is De groeten van Mike! een fijne mix van komedie en drama, en daarmee een ideale familiefilm.

Kruimeltje

(Maria Peters, 1999)

De groeten van Mike! kan worden gezien als een eigentijdse Kruimeltje, met Mike als het straatschoffie van wie goede bedoelingen telkens verkeerd worden uitgelegd. Ook Kruimeltje belandt in een tehuis, maar aan het einde komt alles goed, waarmee de finalescène net zo zoetsappig is als de moderne equivalent.

Het zakmes

(Ben Sombogaart, 1992)

Net zo ondernemend en avontuurlijk als Mike is het hoofdpersonage uit Het zakmes, Mees. Wanneer zijn beste vriend Tim naar Flevoland verhuist, blijkt Mees diens zakmes nog in zijn broekzak te hebben. Mees wil het mes terugbrengen, maar weet niet waar zijn vriend woont. Net als in De groeten van Mike! brengt de wegloopactie geen soelaas, maar mooie scènes levert het wel op.

Achtste-groepers huilen niet

(Dennis Bots, 2012)

Ook het hoofdpersonage uit deze familiefilm, Akkie, heeft leukemie, maar anders dan Mike, geneest zij niet. Toch weet ook deze film luchtigheid te behouden. De dagelijkse beslommeringen gaan door en een romance ontstaat tussen Akkie en de op het eerste gezicht vervelendste jongen uit de klas.

undefined

Meer over