Films op dvd

JORIS HENQUET

Dans la maison

(2012, François Ozon)

Eindelijk eens een talentje in de klas! Dat denkt de tikkeltje cynische literatuurdocent Germain (Fabrice Luchini) wanneer hij een opstel onder ogen krijgt van de 16-jarige Claude (Ernst Umhauer). Het is een goed geschreven, voyeuristisch verhaal, waarin de verteller binnenkijkt in het 'typische middenklasse-gezin' van zijn schoolvriendje Rapha en diens aantrekkelijke moeder Esther.

De docent, zelf een mislukt schrijver, raakt in de ban van zijn leerling, en laat hem al snel op privéles komen. Telkens levert Claude weer een nieuw hoofdstuk in vol met observaties vanuit het huis van zijn klasgenoot,.

Dans la maison is ruwweg te verdelen in twee soorten scènes: de ene helft speelt zich af op school, waar Germain zijn opvattingen over literatuur bijbrengt aan Claude. Deze schrijflessen hebben direct een effect op de andere helft van de scènes, waarin we zien wat zich afspeelt in het huis van Rapha en zijn moeder. Wat er nu echt gebeurt in dat huis en wat een product is van Claudes verbeelding is de grote vraag.

Het verkennen van de grens tussen fictie en de werkelijheid is een bekende liefhebberij van de Franse meesterfilmer François Ozon. Hij deed het eerder in de thriller Swimming Pool uit 2003, waarin een Britse schrijfster geconfronteerd wordt met vreemde gebeurtenissen in een Frans vakantiehuis. Maar van herhaling kan Ozon niet worden beticht: Dans la maison is een prikkelende, intrigerende film, die met zijn satirische toespelingen op het onderwijs, het literaire bedrijf en de moderne kunst ook nog eens erg grappig is.

Deconstructing Harry

(1997, Woody Allen)

François Ozon is zeker niet de enige filmmaker die zich graag stort op schrijvers die de grens tussen de werkelijkheid en hun fictie kwijtraken. Woody Allen kan er ook wat van: in de komedie Deconstructing Harry moet schrijver Harry Block concluderen dat hij beter functioneert in fictie dan in het echte leven.

Adaptation

(2002, Spike Jonze)

Nicholas Cage speelt Charlie Kaufman, een scenarioschrijver die worstelt met de boekverfilming van The Orchid Thief, dat zich afspeelt in de moerassen van Florida. We volgen scenarioschrijver Kaufman, we volgen de schrijfster van het boek (Meryl Streep)- net zolang totdat alle verhaalijnen met elkaar in de knoop zijn geraakt.

La mala educación

(2004, Pedro Almodóvar)

Ook in deze Spaanse puzzelfilm raken de hoofdpersonen verstrikt in een web van fictie en werkelijkheid: regisseur Enrique (Fele Martínez) verfilmt het verhaal La Visita, over twee jongens die op een katholiek internaat te maken krijgen met seksueel misbruik en de uitwerking daarvan op hun verdere levens.

undefined

Meer over