Films op dvd

MADELON MEESTER

Moonrise Kingdom

(2012, Wes Anderson)

Het is 1965 op een sprookjesachtig eiland als er twee kinderen verdwijnen. Het zijn Suzy Bishop (Kara Hayward) en de wees Sam (Jared Gilman). Suzy woont op het eiland in een vuurtorenhuis, dat tot in de details is gestileerd en zo groot is dat er per megafoon met elkaar wordt gecommuniceerd. Printjes, borduurseltjes, schilderijtjes, het is alsof je door een kijkdoos naar binnenkijkt. Het pispaaltje Sam heeft op het eiland tijdelijk een kamp opgeslagen met zijn padvindersgroep. De twee 12-jarigen worden verliefd op elkaar en besluiten te ontsnappen aan hun weinig bevredigende leven. Iets wat nog knap lastig is op een eiland.

Daarna ontwikkelt zich een sprookjesachtige, uitvoerige vertelling zoals we dat van Anderson gewend zijn. Er is een veel te hoge boomhut, er zijn over-de-topexplosies en er is een vertederend eerste dansje tussen Suzy en Sam op het strand. Anderson geeft de 12-jarigen zijn gebruikelijke volwassen en droogkomische dialogen mee. Het is mede door deze greep dat de liefde tussen de twee pubers niet in een schattige kalverliefde verzandt, maar voor een heel leven lijkt.

Fantastic Mr. Fox

(2009, Wes Anderson)

Prachtige stopmotion-animatiefilm naar het gelijknamige boek van Roald Dahl. De jachtige vos Mr. Fox (stem van George Clooney) brengt de hele dierenpopulatie in gevaar door drie boerderijen van hun kippen te beroven. Als de boeren voor de zoveelste keer worden beroofd, smeden ze gezamenlijk een plan. Echt spannend wordt het nooit, maar dat geeft niet. Fantastic Mr. Fox is met zo veel aandacht gemaakt, dat er continu genoeg is om naar kijken. Leuk voor kinderen, maar net zo vermakelijk voor ouders.

Big Fish

(2003, Tim Burton)

Edward Bloom (Albert Finney en Ewan McGregor) vertelt al zijn hele leven fantasierijke verhalen. Helaas zijn deze verzinsels ook de oorzaak van de vervreemding met zijn zoon Will (Billy Crudup). Als Edward op sterven ligt, besluit Will voor deze ene keer naar het fantasievolle levensverhaal van zijn vader te luisteren. Een prachtige vertelling ontwikkelt zich, met haarfijne sets en kostuums, bovennatuurlijke wezens en ongelofelijke gebeurtenissen. Tim Burton heeft al net zo'n fijn oog voor detail als Wes Anderson.

Amélie Poulain

(2001, Jean-Pierre Jeunet)

Ook al zo'n mooi uitgevoerd sprookje. Met meeslepend enthousiasme jaagt regisseur Jeunet in Le fabuleux destin d'Amélie Poulain het hoofdpersonage Amélie (Audrey Tautou) door een wonderlijke wereld vol komische, lieve en vreemde gebeurtenissen. Met de grootste zorg uitgewerkt en daardoor betoverend.

undefined

Meer over