Films op dvd

JESSE HEIJNIS

Alps

(2011, Giorgos Lanthimos)

Een ambulancemedewerker, een verpleegster, een gymnaste en haar trainer vormen samen het geheime genootschap Alps, een clubje amateuracteurs dat zich laat inhuren als invaller voor een pas overledene; hun aanwezigheid kan het leed verzachten, zo is de gedachte. Invallen betekent in het geval van Alps vooral het opvoeren van onhandige toneelstukjes. Gek genoeg weten de klanten het te waarderen.

Giorgos Lanthimos, de regisseur die in 2009 met Dogtooth eigenhandig Griekenland terug op de filmkaart zette, weet hier opnieuw te verbazen, zij het misschien iets minder constructief. Het is moeilijk je in de consequent onnavolgbare wereld van Alps mee te laten sleuren en de film overtuigt vooral als een reeks losstaande scènes: vaak grappig, soms buitengewoon bruut en sneu. Wat te denken van het omaatje dat nog één keer haar gestorven man in bed met de buurvrouw wil betrappen.

Dogtooth

(2009, Giorgos Lanthimos)

Het tragikomische en verontrustendeDogtooth verhaalt van een gezin dat opgroeit in een van de rest van de wereld afgesloten villa. Onder streng regime van de vader leren de drie bijna volwassen kinderen dat blaffen een essentiële vaardigheid is en dat de elpee die ze zo mooi vinden (van Frank Sinatra) is ingezongen door hun oom. Verder weten ze niet beter of buiten de heg wachten bloeddorstige monsters. Pas als de kinderen hun verstandskiezen verliezen, mogen ze de boze buitenwereld in. Eén van hen wil daar niet op wachten.

Attenberg

(2010, Athina Rachel Tsangari)

De vader van de 23-jarige Marina is terminaal ziek. Terwijl het afscheid nadert, zoekt ze onwennig naar vervangende genegenheid bij mannen van haar eigen leeftijd en doet ze gekke dierendansjes met een vriendin. Athina Rachel Tsangari, producent van Alps en Dogtooth, regisseert. Giorgos Lanthimos speelt een bijrol.

De laatste dagen van Emma Blank

(2009, Alex van Warmerdam)

Tijdens de laatste dagen van Emma Blank speelt iedereen een toneelstukje. Zo ziet de rijke en terminaal zieke Emma het namelijk graag. Haar man Haneveld is zowel echtgenoot als butler, zus Bella treedt op als kok en broer Theo doet als een hond. En dat allemaal voor de erfenis. Deze zwarte komedie van Van Warmerdam is iets lichtvoetiger dan die van Lanthimos, maar ook Emma Blank kent zijn scherpe randjes.

undefined

Meer over