Filmpje

SYLVIA WITTEMAN

Hè jongens, hang toch niet zo stom voor die tv. Nee hoor, dat ken ik nou wel, 'dit is echt heel belangrijk'. Ajax-Barcelona is echt heel belangrijk, maar een aflevering van South Park die je al veertien keer gezien hebt is dat níet. Ik zie het al, het is die ene waar ze allemaal opeens homo zijn. Ik ken 'm uit mijn hoofd.

'Ja, ik wéét dat het kutweer is, maar dat is nog geen reden om... hee, weet je wat? Laten we gezellig met zijn allen naar de bioscoop gaan! Dat heeft tenminste nog iets feestelijks. Jahaa, jullie krijgen een XL-bak popcorn. Kom, ik pak de filmladder erbij. Even kijken... Mees Kees, is dat wat? Of De groeten van Mike? Wat zitten jullie nou stom te lachen? Welnee, dat zijn geen kleuterfilms, dat zijn gezellige familiefilms. Nou, dan niet.

'The Hobbit dan? Al gezien? Nu al? The Hunger games dan? Oók allemaal al gezien? Jij ook? Met wie dan? Bespottelijk, daar ben je veel te klein voor! Nou, dat schiet lekker op, zo. Wacht, La Vie d'Adèle, wat was dat ook al weer... wat? 'kutjebotsen?' Wat is dát nou weer voor woord? (...) O. Oh, okee. Nou, nee, dat lijkt me dan niks voor jullie, La Vie d'Adèle. Hier, dit schijnt heel leuk te zijn. Soof. Hoezo, een wijvenfilm? Waarom kraken jullie altijd alles zo af? Mannenharten dan? Oók een wijvenfilm? Ja, zo kun je álles wel...Blue Jasmine, heb ik al gezien, en toen was ik de rest van de avond somber... Hoe duur is de suiker, die is vast heel ongezellig... Bro's before Ho's, alsjeblieft niet... O kijk, La Grande Bellezza! Daar wilde ik absoluut nog heen! Een tweeënhalf uur durende hommage aan Fellini, pure edelkitsch met retro-Italo-pop, wat wil je nog méér? (...) Nee, maar dan leg ik jullie eerst wel even uit wie Fellini was. Okee, en ook wat edelkitsch is. En Italo-pop. Of weten jullie wát, laat ook maar. Ik ga wel een keer met papa naar La Grande Bellezza. Die valt dan wel meteen in slaap, maar dat zal hem goed doen.

'Nou, ik weet het ook niet meer, hoor. Of wacht, ik heb een goed idee! We hebben hier stapels dvd's liggen die we nog nooit gekeken hebben! Allemaal geweldige series, goed voor dagenlang kijkplezier! Hier, Borgen bijvoorbeeld. Nou, dat gaat dus over Deense politiek (...) En waarom zou Deense politiek niet spannend kunnen zijn? (...) Okee, daar heb je misschien wel een punt. Game of thrones dan, met onze eigen Carice? Wat nou, 'Ik kan niet tegen Carice van Houten'? Je bent 15. Dan hoor je juist dól te zijn op Carice van Houten. Dan is Carice van Houten juist je favoriete rolmodel, met haar prachtige... okee, okee, ik hou al op.

'Ja, Breaking Bad, geweldig, maar daar zijn jullie allemáál nog veel te klein voor. (...) Nee, dat meen je niet. Dat méén je niet. Echt? Ook die afschuwelijke aflevering met die omvallende geldautomaat en dat verwaarloosde peutertje? En je kleine broertje zat gewoon méé te kijken?

'Nou, jongens, weten jullie wat? Zoek het maar lekker uit, verder. Veel plezier met voor de vijftiende keer South Park. Ik ga wel in mijn eentje boven kijken. Naar The Sound of Music.'

s.witteman@volkskrant.nl

undefined

Meer over