FilmNet dreigt met rechtszaak over toegang kabelnet

Het is buigen of barsten tussen FilmNet en Casema. De twee ruziënde partijen praten vandaag over toelating van het abonneetelevisiebedrijf tot Casema's Utrechts/Haagse kabelnet....

Van onze verslaggever

René Bogaarts

AMSTERDAM

FilmNet, dat een film- en een sportkanaal exploiteert, wil vanaf augustus een nieuw kanaal aanbieden waarop films - 'geen Oscar-fims' - en tv-series worden uitgezonden. Casema zegt dat daar geen capaciteit voor is op de netten in Utrecht en Den Haag. De kabelexploitant heeft echter een half jaar geleden FilmNet's concurrent TeleSelect per 1 september zeven nieuwe kanalen toegezegd.

Volgens FilmNet-directeur P. Kenninck is er sprake van een 'existentieel conflict' met Casema. De kabelexploitant is voor 78 procent in handen van Koninklijke PTT Nederland. Daarnaast heeft KPN een belang van 35 procent in TeleSelect. Volgens Kenninck tracht Casema het eigen zusterbedrijf, dat soortgelijke plannen heeft als FilmNet, te bevoordelen.

'Ik wil donderdag hom of kuit hebben', zegt Kenninck. 'Als Casema geen ja zegt, is het nee. Dan ga ik naar de rechter.' Toegang tot de kabel is volgens Kenninck noodzakelijk voor zijn bedrijf. Weliswaar zijn de programma's via de satelliet te ontvangen - en 5 procent van de 200 duizend Nederlandse abonnees heeft een schotel - maar met de kabel zijn meer mensen te bereiken.

De onderhandelingen van vandaag spelen zich op het hoogste niveau af. Kenninck heeft een afspraak op het hoofdkantoor van KPN. Bij het gesprek zal niet alleen Casema-directeur G. Deelman aanwezig zijn, maar ook zijn commissaris P. 't Hoen. Die laatste is tevens directeur van KPN Kabel, het speciaal voor kabelexploitatie opgerichte dochterbedrijf van KPN. KPN beschouwt Casema als een onmisbaar onderdeel van zijn strategie.

KPN speelt hoog spel. De handelingen van kabelexploitanten worden zowel door het ministerie van Verkeer en Waterstaat als door de Tweede Kamer met argusogen gevolgd. Enkele maanden geleden vertelde minister Jorritsma dat zij zich zorgen maakt over de invloed van KPN op Casema. Als de kabelexploitant weigert ruimte vrij te maken voor FilmNet, riskeert moederbedrijf KPN dat zij verplicht wordt de banden met Casema door te snijden.

Ingewijden menen echter dat Casema-directeur Deelman de enige is die echt gevaarlijk spel speelt. Met zijn weigering ruimte vrij te maken voor FilmNet, desnoods ten koste van TeleSelect, lijkt hij KPN te steunen, maar in wezen zet hij zijn eigen moederbedrijf voor het blok. Als KPN de aandelen Casema geheel of gedeeltelijk moet afstoten, is dat in het voordeel van Deelman. In het vervolg zou Deelman geen verantwoording meer hoeven af te leggen aan eéé oppermachtige moedermaatschappij.

FilmNet, dat in het begin van de jaren tachtig werd opgericht, heeft een wereldwijde omzet van 750 miljoen dollar, maar het bedrijf maakt nauwelijks winst. In Nederland, waar iets meer dan 100 miljoen gulden wordt omgezet, draait FilmNet met verlies.

Voor het nieuwe, derde kanaal gaat FilmNet samenwerken met de Amerikaanse tv-producent Hallmark, in Nederland voornamelijk bekend vanwege zijn assortiment wenskaarten. Hallmark levert de films en tv-series. Het nieuwe kanaal wordt gratis aangeboden aan de vaste FilmNet-abonnees. Het zou volgens Kenninck een grote concurrent zijn voor TeleSelect, dat een soortgelijke programmering wil. De concurrent is al actief op het Amsterdamse kabelnet onder de naam TV à la Carte.

Meer over