Filmindustrie India mengt zich in onrust met Pakistan, acteurs 'nooit meer' welkom

De spanning tussen de twee kernmachten India en Pakistan loopt op nadat New Delhi haar leger naar eigen zeggen de grens over heeft gestuurd om trainingskampen van Pakistaanse rebellen in Kashmir aan te vallen. Indiase burgers vluchten weg van de grens en Indiase filmproducenten zeggen 'nooit meer' Pakistaanse acteurs in te huren. Ondertussen worden in Indiase films in Pakistan uit de bioscopen gehouden en heeft de oprichter van een militante groepering bij het vrijdaggebed het Pakistaanse leger opgeroepen om wraak te nemen.

Sacha Kester
Een Indiase soldaat kijkt naar de Pakistaanse kant van de grens. Beeld ap
Een Indiase soldaat kijkt naar de Pakistaanse kant van de grens.Beeld ap

Het is onduidelijk wat er deze week daadwerkelijk is gebeurd: New Delhi zegt dat Indiase soldaten woensdag 's nachts de grens zijn over geglipt om militanten te vermoorden die aanvallen op India zouden voorbereiden. Islamabad beweert dat hier niets van waar is: slechts één Indiase soldaat zou op Pakistaans grondgebied zijn gekomen, en deze is opgepakt. De rest zou zich direct hebben teruggetrokken door het optreden van het Pakistaanse leger. Volgens Delhi zijn al haar soldaten ongedeerd, Islamabad zegt dat acht Indiase soldaten zijn omgekomen.

Het is vrijwel onmogelijk om te achterhalen wie de waarheid spreek want het gebied waar de gevechten plaats hebben bevonden, bevindt zich diep in de Himalaya en waarnemers en journalisten worden door beide regeringen op afstand gehouden.

Filmindustrie

De crisis verhoogt de sentimenten aan beide kanten van de grens. Duizenden Indiase burgers die in de buurt van de grens wonen, zijn hun dorpen ontvlucht omdat ze bang zijn voor escalaties. De regering zou hen onderbrengen in tempels en zalen die normaal gesproken worden gebruikt voor feesten. Volgens de BBC heeft de regering niet formeel opdracht gegeven voor ecacuatie.

Ook de filmindustrie roert zich: Pakistaanse bioscoopen
weigeren nog om de immens populaire films uit het Indiase Bollywood te vertonen. Donderdag liet de Indian Motion Picture Producers' Association weten dat ze 'nooit meer' met Pakistaanse acteurs, zangers en technici wilde werken om zo te 'martelaars' te eren die zijn gevallen. De extreem-rechtse partij Maharashtra Navnirman Sena heeft alle Pakistanen die in de Indiase filmindustrie werken opgeroepen om het land binnen 48 uur te verlaten en de films waar ze aan mee hebben gewerkt te boycotten.

Indiase burgers verlaten hun dorpen aan de grens met Pakistan. Beeld epa
Indiase burgers verlaten hun dorpen aan de grens met Pakistan.Beeld epa

Ruzie om Kashmir

De buurlanden maken al bijna 70 jaar ruzie om Kashmir, een regio die door beide wordt geclaimd. De nachtmerrie ontstond toen Brits-India in 1947 onafhankelijk werd en zich opdeelde het islamitische Pakistan en het seculiere India. Nadat de hindoe-maharadja van het overwegend islamitische Jammu en Kashmir besloot om zich bij India aan te sluiten, werd het oorlog. Deze eindigde met een wapenstilstand en een bestandslijn, de Line of Control, die het gebied in tweeën deelt. Sindsdien hebben India en Pakistan nog tweemaal oorlog gevoerd om het gebied (in 1965 en 1999) en meerdere malen op het punt gestaan om een derde te beginnen.

De huidige onrust begon in juli, met massale volkswoede na de dood van de jonge rebel Burhan Wani. India reageerde met de avondklok, het blokkeren van telefonie en internet en de inzet van hagelgeweren. Resultaat: zeker 80 doden, duizenden gewonden, tienduizend arrestaties. Op 18 september volgde een aanval van separatisten op een legerkamp bij de bestandslijn. Volgens India zat Pakistan erachter, maar Pakistan ontkent.

India heeft in het verleden vaker acties op Pakistaans grondgebied uitgevoerd, maar heeft deze nooit zo publiekelijk bekend gemaakt. Hiermee onderstreept de Indiase premier Narendra Modi dat hij de harde lijn voorstaat. De meeste analisten hadden voorspeld dat Delhi na de aanval op het legerkamp niet zou terugslaan met militaire acties om te voorkomen dat de spanning zou escaleren.

De Pakistaanse premier Nawaz Sharif heeft vrijdag gezworen om 'het thuisland tegen elke vorm van agressie te verdedigen'. 'De hele natie staat schouder aan schouder met onze strijdkrachten.'

undefined

Pakistaanse demonstranten verbranden een Indiase vlag. Beeld reuters
Pakistaanse demonstranten verbranden een Indiase vlag.Beeld reuters

Lees ook:

Kashmir: een IJzeren Gordijn op 5.000 meter hoogte

Kashmir brandt na de dood van 'Robin Hood'

'Met wapens kunnen we India toch nooit verslaan'

Meer over