Film volgens Beekman

STELLING: DE PAUS HELPT PHILOMENA AAN EEN OSCAR.

Wekelijks neemt Bor Beekman, Robert van Gijssel, Hein Janssen, Rutger Pontzen of Wieteke van Zeil stelling in de wereld van film, muziek, theater of beeldende kunst

Het raakte ietwat ondergesneeuwd, in een week waarin CNN het heengaan van Philip Seymour Hoffman even gedetailleerd opdiende als de dood van zo'n marathons opblazende terrorist. Zaterdagochtend, PSH drinkt vier shots espresso, met ijs en scheut melk, hij is alleen.

Maar in Hollywood regeert nog altijd niets zo over de waan van de dag als het aanstaande Oscargala.

Memoreert Woody Allens stiefdochter haar ontuchtaanklacht in The New York Times? Dan filtert de vakpers direct het voornaamste dilemma uit de commotie: wat betekent dit voor de Oscarkansen van Cate Blanchett?

Immers, de stiefdochter richtte zich ook tot de Australische actrice: 'Wat als het jouw kind was?'

Tot vorige week lag Blanchett voor in alle Oscarpeilingen. De meest zekere kandidate voor een beeldje, vanwege haar hoofdrol in Blue Jasmine, van Allen. De kantoren van de bookies, waar momenteel flink wordt gewed op de Oscars, schatten haar kansen hoog in. Judi Dench, genomineerd voor haar hoofdrol in Philomena, leek geen serieuze concurrent. Alleen een wonder kon de boel omschikken. En toen waren daar Woody Allen, en de paus.

'De heilige vader kijkt geen films. Hij zal deze film dan ook niet zien.' Vader Federico Lombardi, de officiële woordvoerder van het Vaticaan, trachtte afgelopen weekend het gerucht te neutraliseren. De paus zou zeker níét een vertoning van Philomena bijwonen, die voor meerdere Oscars genomineerde film over een waargebeurd adoptieschandaal binnen de katholieke kerk.

Nu is Lombardi, naast jezuïet, ook de man die volhield dat de vorige paus nooit bij de Hitlerjugend zat, terwijl Ratzinger die jeugdzonde jaren eerder al had toegegeven. In Hollywood moet filmbons Harvey Weinstein, die de Amerikaanse rechten bezit op Philomena en berucht is om zijn nietsontziende Oscarcampagnes, alvast voorzichtig zijn handen hebben opgestoken.

En ja hoor, een paar dagen later verschenen de eerste foto's waarop te zien is hoe paus Franciscus vrolijk de hand schudt van de échte Philomena, de 80-jarige Philomena Lee. De vrouw die haar drie jaar oude zoon afstond onder druk van de kloosterleiding, in het Ierland van de jaren vijftig, werd aan de paus voorgesteld door Steve Coogan, de scenarist van Philomena. De Britse komiek merkte onlangs in The Daily Show al op dat de heilige vader hem best een geschikte kerel leek, 'voor een paus'.

En zo bevindt de film, die eerder door de New York Post als 'anti-katholiek' werd bestempeld en als 'onwaar en kwalijk' werd weggezet door de echte zusters van het bewuste Sacred Hearts of Jesus and Mary-klooster, zich nu plots in een pauselijke omhelzing. Dat Franciscus wat cinema betreft een uitstekende smaak geniet, was al bekend; hij rekent onder meer Rossellini (Roma, città aperta) en Fellini (La Strada) tot zijn favorieten.

Persvoorman Lombardi bood nog wat verzet: 'Het is van belang te voorkomen dat de paus wordt ingezet als onderdeel van een marketingstrategie.' Maar de ware Vaticaan-watcher wist genoeg: die middag liet de paus, popcorn onder handbereik, zich overrompelen door Philomena.

Tot 25 februari mag er worden gestemd door de leden van de Academy. Maar iedereen weet al wie er wint. De katholieke lobby is ingezet.

undefined

Meer over