Film volgens beekman Column

Stelling
Nicolas Cage kocht de verkeerde dinosauriërschedel

BOR BEEKMAN

Wekelijks neemt Bor Beekman, Robert van Gijssel, Hein Janssen, Rutger Pontzen of Wieteke van Zeil stelling in de wereld van film, muziek, theater of beeldende kunst

Nicolas Cage had, zoals het een frivool mens met een jaarinkomen van 40 miljoen dollar betaamt, al twee privé-eilanden, wat middeleeuwse kastelen, een dozijn villa's, een Gulfstream privéjet, negen Rolls-Royces, achttienmotorfietsen, de Lamborghini Miura SVJ van de sjah van Iran, twee albino koningscobra's (Moby en Sheba), een collectie gekrompen Indianenhoofden en een octopus.

Wat nog ontbrak in het bezit van de 49-jarige acteur: een Tarbosaurus Bataar.

Dus besloot Cage in de zomer van 2007 mee te bieden op de schedel van zo'n 6 ton wegende neef van de Tyrannosaurus rex, die 76 miljoen jaar geleden rondstruinde in de Gobiwoestijn. Het veilinghuis, dat destijds geen namen van kopers vrijgaf, bracht wel naar buiten dat er onder de superrijken veel belangstelling was voor prehistorische waar. Vooral die net wat kleiner uitgevallen schedels van de triceratops en tyrannosaurus gingen hard. Logisch, legde een veilingmedewerker uit in The New York Times: 'Die passen beter binnen een interieurdesignconcept.'

Cage deed niet flauw en verwierf, over de telefoon, meteen de grootste schedel die onder de hamer ging, voor 276 duizend dollar - je bent steracteur of niet. Pas deze week werd bekend dat zijn collega Leonardo DiCaprio mee had geboden en zo de prijs had opgedreven. De stukken liggen op tafel nu Cage's Tarbosaurus bataar deel uitmaakt van een rechtszaak; het pronkstuk blijkt illegaal aangeleverd door een notoire dinosmokkelaar uit Florida, die zeventien jaar celstraf boven het hoofd hangt. Musea zijn boos op de particuliere kopers: die drijven de prijs op en faciliteren zo illegale opgravingen. De president van Mongolië, en de Gobiwoestijn, is ook boos en eist dat de geroofde fossielen worden teruggestuurd.

Nu zit Cage opgescheept met een onverkoopbare dinosauriër. En Cage hád het al moeilijk. Twee jaar na de illegale aanschaf ging de ster praktisch failliet en moest hij zijn vastgoed- en eilandenpakket met miljoenenverlies van de hand doen. Dit om een drastisch opgelopen belastingschuld te kunnen betalen, iets waarvoor Cage zijn financieel adviseur aanklaagde. Die stelde dat zijn cliënt élk advies in de wind had geslagen en maakte het huishoudboekje van de ster openbaar - Cage kocht 22 auto's en 3 residenties, per jaar.

Binnen de filmwereld is het bestedingspatroon van de acteur al vaker gekoppeld aan diens nogal zonderlinge keuze van filmrollen. Wie zijn beste van het afgelopen decennium eruitfiltert (o.a. Adaptation, Matchstick Man, Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans), ontwaart een geniaal acteur. Wie de eindeloze sliert matig tot hysterisch slechte films afkijkt, ziet de routineus over-acterende clown. Nicolas Cage acteert voor het gat in zijn hand, zegt men dan: 35 films in tien jaar, waarvan vijf goed.

In september, op het filmfestival van Venetië, maakte een montere Cage bekend nog maar drie huizen te bezitten. 'Mijn leven is simpel nu.' Wat die nieuwe soberte betekent blijft afwachten voor de Cage-liefhebber. In elk geval zwaar weer voor de autobranche, en een opsteker voor de paleontologie.

undefined

Meer over