'Film kreeg veel minder steun dan 170 miljoen euro'

Staatssecretaris Joop Wijn van Financiën heeft de fiscale aftrek voor de filmindustrie met 'tientallen miljoenen euro's' overdreven. Dat stelt de filmindustrie....

Van onze verslaggever Ferry Haan

In de afgelopen vijf jaar kregen filminvesteerders niet 170 miljoen euro voor films als Phileine zegt sorry en The Discovery of Heaven, maar twintig tot veertig miljoen euro minder. Dat blijkt uit een onderzoek, nagelopen door het belastingkantoor Baker & McKenzie.

Het ministerie van Financiën blijft achter de berekende 170 miljoen euro staan. 'Dat is de beste schatting die we kunnen maken', stelt een woordvoerder. Hij sluit niet uit dat van enige overschatting sprake kan zijn.

Tweede-Kamerleden eisen dat het kabinet voor volgende week duidelijkheid geeft over de financiële steun aan de filmindustrie.

'Het ministerie van Financiën is op oorlogspad', klinkt het uit de filmwereld. Het zou afwillen van de fiscale steun voor de film.

Naar aanleiding van publicaties in de Volkskrant werd de belastingadviseur Baker & McKenzie in de arm genomen. Dat bureau rekende na hoe hoog de werkelijke belastingaftrek van de filmindustrie waarschijnlijk is. Tot één nauwkeurig getal komt de adviseur niet. 'Alleen de belastingdienst beschikt over de echte gegevens', stelt een anonieme filmvertegenwoordiger.

Het ministerie van Financiën zou te hoog zijn uitgekomen, omdat het uitgaat van het slechtste scenario. Tot woede van de filmindustrie heeft het ministerie de gepubliceerde belastingderving van 170 miljoen euro nooit openlijk onderbouwd. Het ministerie zou alles tegen het maximale tarief hebben berekend. Ook zou geen rekening gehouden zijn met films die niet door zijn gegaan, maar wel zijn aangemeld.

Bert Bakker, Tweede-Kamerlid van D66, wil snel weten hoeveel fiscale steun de filmsector nu werkelijk heeft gekregen. Hij gaat ervan uit dat het kabinet hier in een brief uitsluitsel over geeft. De ministeries van Economische Zaken, Onderwijs en Financiën zijn de filmsteun aan het onderzoeken en moeten voor volgende week dinsdag een overzicht sturen naar de Tweede Kamer.

Frank de Grave, kamerlid voor de VVD en met Bert Bakker verantwoordelijk voor een plan om de fiscale filmregeling nog een jaar te verlengen, zegt dat Financiën heeft toegezegd dat als geld overschiet van de regeling, volgend jaar toch nieuwe films kunnen meedingen naar fiscale steun.

Meer over