Nieuwsde slag om de schelde

Film ‘De slag om de Schelde’ toch al met Kerst in de bioscoop

De grote Nederlandse oorlogsfilm De Slag om de Schelde zou vanwege corona pas volgend jaar uitkomen. Dit weekend is anders besloten. De spektakelfilm schiet de bioscopen te hulp tijdens blockbusterschaarste.

null Beeld Mark de Blok
Beeld Mark de Blok

Betrof de actualiteit een film, dan zou je de dit weekend beklonken operatie om het Nederlandse oorlogspektakel De slag om de Schelde tóch nog voor de Kerst uit te brengen als volgt aankondigen.

Ze versloegen de nazi’s, in de blubber. En nu, zesenzeventig jaar na de slag om de Scheldemonding, wacht de helden van ‘44 nog een taak. Kunnen de geallieerde soldaten de bioscopen behoeden voor de covid-nekslag?

‘Nu de grote internationale titels doorschuiven, zien we alsnog kans om dit jaar groots uit te komen’, zegt producent Alain de Levita. De slag om de Schelde, met 14,5 miljoen euro aan budget een van de duurste Nederlandse filmproducties ooit, was al verschoven naar april 2021, vanwege de virusperikelen. Maar de film gaat nu 17 december draaien, in zo’n tweehonderd zalen. En dat is groot nieuws voor de Nederlandse bioscoopindustrie.

De slag om de Schermen, luidde de informele titel van het overleg dat afgelopen vrijdag plaatsvond in Amsterdam, waar de directeuren van de drie grote Nederlandse bioscoopketens Pathé, Vue en Kinepolis, de directeur van het Filmfonds, distributeur September Film en de filmmakers bijeen kwamen (niet te dicht bijeen) om de, op technische effecten na, afgeronde film te zien. Was het, gezien het afblazen van die grote concurrent – het andermaal uitgestelde James Bond-avontuur No Time to Die – en de omstandigheid dat de bioscopen (en bezoekers) schreeuwen om verse waar, dan toch hét moment om die grote Nederlandse publieksfilm uit te brengen?

Risico

‘We nemen best een groot risico’, zegt Pim Hermeling van September Film. ‘Met De slag om de Schelde hoop je op een miljoen bezoekers of meer. En gezien de huidige, beperkte capaciteit van de bioscopen, heb je dan heel veel zalen nodig. Hoe we dit gezamenlijk aanpakken is uniek. De exploitanten, het Filmfonds: iedereen zet z’n schouders er onder.’

Zo draagt het Filmfonds extra bij, om de release te steunen. Directeur Bero Beyer: ‘In deze historische tijd, mogelijk de meest ingrijpende mondiale crisis sinds de Tweede Wereldoorlog, is het van fundamenteel belang om de grootsheid van cinema te blijven ervaren. Ook als er vanwege van de veiligheid slechts dertig bezoekers per zaal kunnen kijken.’

Dat het kan, nu een hit scoren, bewees Tenet. Christopher Nolans sciencefiction mag het in de Verenigde Staten moeilijk hebben, maar brak dit weekend in Nederland een record: met al ruim zeven miljoen euro aan recettes de best verdienende Nolan-film ooit in ons land.

null Beeld Mark de Blok
Beeld Mark de Blok

Script

Het door Matthijs van Heijningen (jr.) geregisseerde De slag om de Schelde speelt zich af op het Zeeuwse Walcheren, waar de geallieerde troepen in november 1944 de strijd aangaan met tienduizenden Duitse soldaten. De film wordt verteld vanuit het perspectief van drie jonge personages: een uit koers geraakte Engelse gliderpiloot, een Zeeuws meisje uit het verzet en een Nederlandse jongen die voor de nazi’s vecht.

Paula van der Oest schreef het script voor de film, die tot stand kwam op initiatief van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds), dat vooral jongeren meer bekend hoopt te maken met de dilemma’s die oorlogstijd met zich meebrengt.

Meer over