Filippijnse leger levert slag met moslimrebellen

Filippijnse militairen hebben dinsdag felle strijd geleverd met moslimrebellen die drie medewerkers van het Rode Kruis in gijzeling houden. Bij het gevecht zijn drie soldaten en zes guerrillastrijders omgekomen, aldus de Filippijnse autoriteiten.

AP en Reuters

Zeker 19 militairen raakten gewond. Over het lot van de gijzelaars, die ruim twee maanden worden vastgehouden op het eiland Jolo, is niets bekend. De gijzelaars – een Zwitser, een Italiaan en een Filippijnse vrouw – werden half januari ontvoerd nadat ze een gevangenis hadden bezocht.

De ontvoerders zijn strijders van Aby Sayyaf, een netwerk van islamitische extremisten dat banden zou hebben met Al Qaida.

Volgens een militaire woordvoerder was er geen poging ondernomen om de gijzelaars te bevrijden. Het vuurgevecht zou ontstaan zijn toen de rebellen probeerden een militair kordon te doorbreken.

Aby Sayyaf eist dat het leger zich terugtrekt uit de gebieden waar de rebellen zich ophouden. Zij zouden ook een losgeld van 1 miljoen dollar hebben geëist.

Het Rode Kruis had vorige week woensdag voor het laatst contact met de gijzelaars. Die zouden ‘kalm’ zijn.

Meer over