Filippijnen sturen geestelijken naar ontvoerders

De Filippijnse regering heeft een groep geestelijken op pad gestuurd om te proberen twee medewerkers van het Rode Kruis vrij te krijgen die al drie maanden worden vastgehouden door de militante groepering Abu Sayef.

Van onze buitenlandredactie

Eén van hen, de Italiaanse Eugenio Vagni (62) heeft een hernia en kan bijna niet lopen terwijl zijn gijzelnemers de groep in beweging willen houden om aan de veiligheidstroepen te ontkomen die hen op de hielen zitten. Dit heeft gouverneur Abdusakar Tan gehoord van het Rode Kruis, waar de gijzelaars een paar keer mee hebben kunnen bellen.

Tan heeft de mullahs nu naar Abu Sayef gestuurd, in de hoop dat zij de gijzelnemers kunnen overhalen Vagni vrij te laten op humanitaire gronden.

Bastion
Vagni en de Zwitserse Andreas Notter zijn op 15 januari gekidnapt op het afgelegen eiland Jolo, een bastion van de islamitische rebellen. Abu Sayef eist dat de regering zijn veiligheidstroepen uit drie steden op Jolo terugtrekt, maar de regering heeft dit verworpen.

Abu Sayef, een organisatie die banden onderhoudt met Al Qaida, is verantwoordelijk voor de aanslag op een veerboot in Manilla Bay in 2004 waarbij 100 mensen om het leven kwamen. Ze zijn ook berucht om hun gijzelingen, hoge losgeld eisen en hebben in het verleden meerdere gevangenen onthoofd.

Meer over