Filipijnse ziekenhuizen dicht wegens exodus personeel

De aanhoudende exodus van personeel in de gezondheidszorg naar beter betalende ziekenhuizen in het buitenland heeft geleid tot de sluiting van zeker duizend particuliere ziekenhuizen in de Filipijnen....

AFP

Nog maar zo'n zevenhonderd particuliere klinieken zijn nogin bedrijf, en die kampen met personeelsproblemen. Dat zeiAntonio Chang, voorzitter van de Filipijnse organisatie vanparticuliere klinieken dinsdag.

Changs organisatie vreest voor de gezondheid van deFilipijnen, in het bijzonder van de mensen die buiten de stedenwonen. Als voorbeeld noemde hij het H. Antoniusziekenhuis op heteiland Masbate. In deze kliniek met vijftig bedden werkt nog maaréén arts fulltime.

In andere ziekenhuizen worden jongeren met enkele jaren hogeronderwijs en zonder enige medische ervaring opgeleid als'zorgverleners' om het door vertrokken artsen en verpleegkundigenachtergelaten gat te vullen.

Artsen en verpleegkundigen kunnen in het buitenland velemalen meer verdienen dan in eigen land. Sommige Filipijnse artsenlaten zich zelf omscholen tot verpleegkundige omdat die in anderelanden meer gewild zijn dan artsen.

Ook in Nederlandse ziekenhuizen is de afgelopen jarenFilipijns personeel ingezet.

Meer over