Filipijnse volksheld pleegt zelfmoord

Manila -Een voormalig bevelhebber van de Filipijnse strijdkrachten, die onlangs werd beschuldigd van corruptie, heeft dinsdag zelfmoord gepleegd.


De 65-jarige generaal buiten dienst Angelo Reyes schoot zichzelf in de borst, kort voordat hij voor een parlementscommissie moest verschijnen. Hij had de parlementariërs een brief gestuurd, waarin hij liet weten dat hij niet zou komen.


Reyes en andere hoge militairen worden ervan beschuldigd zichzelf te hebben verrijkt door verduistering van overheidsgeld en het aannemen van steekpenningen. Uit onderzoek van de senaat was onder meer gebleken dat Reyes grote sommen geld, bestemd voor het leger, naar eigen rekeningen had doorgesluisd. Beschuldigingen over corruptie in het slecht betaalde en slecht uitgeruste Filipijnse leger duiken met enige regelmaat op.


Reyes verwierf de status van volksheld toen hij in 2001 als legerchef bij een opstand tegen president Joseph Estrada de kant van het volk koos. Hij schaarde zich achter toenmalig vicepresident Gloria Macapagal Arroyo, die aan de macht kwam. Onder Arroyo bezette Reyes verscheidene ministersposten, waaronder die van Defensie.


Meer over