Filipijnse terreurgroep laat tien Indonesiërs vrij

Abu Sayyaf, de Filipijnse terreurgroepering die maandag een Canadees onthoofdde, heeft zondag tien Indonesiërs vrijgelaten. Zij waren in maart gevangen genomen. Dit meldt persbureau AP. Of er losgeld is betaald, is niet bekend.

Redactie
Filippijnse soldaten op weg naar een actie tegen terreurgroep Abu Sayyaf. Beeld EPA
Filippijnse soldaten op weg naar een actie tegen terreurgroep Abu Sayyaf.Beeld EPA

Het hoofd van de politie op het eiland Jolo zei dat de gijzelaars naar het huis van de lokale gouverneur waren gebracht en vervolgens naar een legerbasis. 'Ze leken moe, maar waren in goede stemming', zei de politiecommissaris. De gijzelaars waren bemanningsleden van een Taiwanese sleepboot die door de rebellen van Abu Sayyaf was onderschept.

Canadese gijzelaar

Maandag werd een Canadese gijzelaar van de groep geëxecuteerd. Premier Justin Trudeau van Canada reageerde woedend en sprak van 'moord in koele bloede'. De man, genaamd John Ridsdel, was in september vorig jaar gevangen genomen tijdens een vakantie. De terreurgroep heeft ook een Nederlander ontvoerd, Ewold Horn.

De groep had gedreigd een van vier gijzelaars te onthoofden wanneer maandagmiddag 15.00 uur lokale tijd geen losgeld van 300 miljoen peso (5,6 miljoen euro) voor elk van hen was betaald.

Abu Sayyaf

Abu Sayyaf is een met Al-Qaida verbonden groep die bekend staat om zijn wreedheid. In november vorig jaar onthoofdde de groep een gijzelaar uit Maleisië op de dag dat de premier van dat land voor een internationale conferentie in Manilla aankwam.

Meer over