Filipijnse leger zwicht voor ontvoerders

De Filipijnse regering heeft besloten toe te geven aan de extremisten die op het zuidelijke eiland Jolo drie Rode Kruismedewerkers vasthouden en haar troepen een eind terug te trekken, als een laatste concessie om het leven van de gijzelaars te sparen.

AP

De ontvoerders, leden van de beruchte groep Abu Sayyaf, hebben gedreigd een van de gijzelaars te onthoofden als de troepen zich niet uiterlijk dinsdag uit hun junglegebied terugtrekken.

Kordon
Minister van Binnenlandse Zaken Ronaldo Puno zei dat de mariniers al zijn teruggekeerd naar hun kazernes op Jolo en dat nu wordt overwogen ook de politie- en burgermilitie-eenheden die in een kordon rond het bolwerk van de guerrillastrijders liggen om te voorkomen dat er guerrillastrijders ontsnappen, wat verder terug te trekken.

Veel verder zal dat niet zijn, waarschuwde Puno. ‘We zullen niet de hele provincie aan de ontvoerders overdragen, hoezeer de gijzelaars ons ook her harte gaan.’ De regering blijft intussen proberen de ontvoerders ervan te overtuigen de confrontatie zonder bloedvergieten te beëindigen, zei hij.

Dreigement
Als de ontvoerders hun dreigement uitvoeren en de gijzelaars kwaad doen ‘maken we ze af’, zei de gouverneur van Jolo, Satur Tan.

Aanvankelijk weigerde het leger aan de eis van de ontvoerders te voldoen, maar onder druk van het Rode Kruis werd besloten tot een laatste concessie.

De gijzelaars zijn de Zwitser Andreas Notter, de Italiaan Eugenio Vagni en de Filipijnse Mary Jean Lacaba. De laatste zond woensdag in een telefoongesprek met een tv-station een smeekbede de wereld in. Zij en haar Europese collega’s vrezen ‘elke minuut, elke seconde’ voor hun leven, zei zij, ‘omdat we niet weten wanneer er ineens weer een vuurgevecht zal uitbreken’.

Eerder werd voor het leven van de gijzelaars gevreesd toen er een vuurgevecht tussen de guerrillastrijders en de regeringstroepen uitbrak. De ontvoerders waarschuwden toen dat zij bij een volgend vuurgevecht zeker zullen worden gedood.

Meer over