Filipijnse leger meldt dood leiders Abu Sayyaf

Bij een gevecht tussen het Filipijnse leger en de islamitische terreurgroep Abu Sayyaf zijn volgens het leger tien rebellen gedood....

Reuters en AP

Een dag eerder zou de rebellenleider Abu Sulaiman gedood zijn bij een vuurgevecht met het leger in een junglekamp op Jolo. Sulaiman, wiens echte naam Jainal Antal Sali luidde, wordt beschouwd als een van de vijf leiders van Abu Sayyaf. De groep heeft niet alleen bomaanslagen gepleegd, maar ook toeristen ontvoerd en vermoord.

Sulaiman zelf eiste de verantwoordelijkheid op voor de ontvoering van Amerikaanse en Filipijnse toeristen uit een vakantieoord op het zuidoostelijke eiland Palawan in 2001. Daarbij werd de Amerikaan Guillermo Sobero onthoofd. Ook zat hij naar eigen zeggen achter de aanslag op een Filipijnse veerboot in 2004. Daarbij kwamen 116 opvarenden om het leven.

De zendelinge Gracia Burnham, een van de ontvoerde Amerikanen, werd samen met haar man een jaar gegijzeld door Abu Sayyaf. Bij hun bevrijding kwam haar man om en raakte zijzelf gewond. ‘Ik zou zeggen dat hij de gevaarlijkste van alle Abu Sayyafleiders was, omdat hij van haat was vervuld’, reageerde zij op Sulaimans dood.

Direct daarna gaven de Filipijnse autoriteiten de Amerikanen toestemming militair op te treden tegen de terreurgroep. Op Jolo zijn zevenduizend Filipijnse militairen ingezet, die worden gesteund en getraind door honderd Amerikaanse militaire adviseurs. De Amerikanen hadden vijf miljoen dollar op het hoofd van Sulaiman gezet.

Een peloton Filipijnse mariniers raakte donderdag in gevecht met een dertigtal rebellen. Het is nog onduidelijk of Radullan Sahiron zich onder de tien doden bevindt. Sahiron wordt beschouwd als een veteraan van Abu Sayyaf. Ook op zijn hoofd stond een prijs.

Volgens de Filipijnse autoriteiten telt de terreurgroep 400 leden. De meesten van hen zouden zich schuilhouden op Jolo.

Meer over