NieuwsFilipijnse journalist

Filipijnse journalist Maria Ressa veroordeeld tot zeker zes maanden celstraf wegens smaad

De invloedrijke Filipijnse journalist Maria Ressa is door een rechtbank in Manila veroordeeld tot minstens zes maanden gevangenisstraf en een boete wegens smaad. De veroordeling is een nieuwe klap voor de vrije en onafhankelijke pers in de Filipijnen, waar vorige maand de grootste televisiezender zijn activiteiten moest staken.

De Filipijnse journalist Maria Ressa is door een rechtbank in Manila veroordeeld wegens smaad. Beeld REUTERS
De Filipijnse journalist Maria Ressa is door een rechtbank in Manila veroordeeld wegens smaad.Beeld REUTERS

Ressa is oprichter van de populaire nieuwswebsite Rappler, een van de weinige media die nog kritisch over het beleid van president Rodrigo Duterte durft te schrijven. De afgelopen jaren kreeg ze veelvuldig te maken met bedreigingen en werden verschillende rechtszaken tegen haar gestart. Nu is ze voor het eerst veroordeeld. Ressa gaat in hoger beroep en mag dat in vrijheid afwachten.

De zaak draait om een artikel uit mei 2012 waarin een Filipijnse zakenman wordt beschuldigd van onder meer drugshandel, mensensmokkel en moord. Het artikel is gebaseerd op een inlichtingenrapport van een niet nader gespecificeerde overheidsdienst. De zakenman noemde de aantijgingen vals en ongegrond en een overtreding van de wet tegen cybercriminaliteit, waar ook smaad onder valt.

Een spelfout

De veroordeling is opmerkelijk, vooral omdat de betreffende wet in september 2012 werd aangenomen, vier maanden na de publicatie van het gewraakte artikel. Volgens het Filipijnse openbaar ministerie is de aanklacht rechtsgeldig omdat het artikel in 2014 werd aangepast. Dat slechts een spelfout werd gecorrigeerd, is volgens de aanklagers niet van belang.

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch is de veroordeling een ‘verwoestende slag tegen de persvrijheid in de Filipijnen’. ‘Dit laat zien dat de Filipijnse leider de wet kan manipuleren om achter kritische en gerespecteerde media aan te gaan’, aldus woordvoerder Phil Robertson.

Duterte noemde Rappler, die zeer kritisch was over het door de president aangemoedigde politiegeweld tegen drugsdealers waarbij tot nu toe al zeker achtduizend doden vielen, eerder een ‘verspreider van nepnieuws’, die ‘vuilnis en smerigheid in de rondte strooit’. De website verloor in 2018 haar vergunning. Rappler ging in beroep en kreeg de vergunning terug. Datzelfde jaar werd Ressa samen met een aantal andere journalisten Persoon van het Jaar 2018 van het Amerikaanse tijdschrift Time Magazine, omdat Rappler ‘zonder angst blijft berichten over de propagandamachine van Duterte en de buitengerechtelijke executies’.

Dagelijkse bedreigingen

In 2018 vertelde Ressa tegen de Volkskrant over de bedreigingen die ze dagelijks over zich heen kreeg, tot wel negentig per uur. Internettrollen scholden haar uit voor ‘hond’ of ‘hoer’ en riepen op haar ‘af te maken’. ‘Dat is geen prettig gevoel’, zei ze. ‘Zeker niet in een land waar de president geweld aanmoedigt en de lijken letterlijk op straat liggen.’

De veroordeling van Ressa is de tweede klap voor Filipijnse nieuwsmedia in korte tijd. Vorige maand moest de grootste televisie- en radiozender, ABS-CBN, haar deuren sluiten nadat de uitzendlicentie na 25 jaar verliep. Het Filipijnse parlement had een besluit over verlenging van de licentie wekenlang voor zich uit geschoven.

Ook ABS-CBN had een gespannen verhouding met Duterte. Volgens de president was de zender tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen in 2016 op de hand van zijn tegenstander. Nadat Duterte was verkozen, dreigde hij met wraakacties, waaronder het blokkeren van de licentie, als het station geen excuses zou aanbieden. De zender is nog altijd op zwart.

Medewerkers van ABS-CBN demonstreren. Beeld AFP
Medewerkers van ABS-CBN demonstreren.Beeld AFP
Meer over