Filipijnse aan IS gelieerde terroristen onthoofden Duitser na afloop losgeld-ultimatum

De islamitische terreurgroep Abu Sayyaf heeft maandag een Duitse zeezeiler onthoofd die vorig jaar in handen van de groep viel. De aan IS gelieerde groep, die al decennia in het zuiden van de Filipijnen strijd voert voor de invoering van de sharia, had een half miljoen euro losgeld geëist voor de vrijlating van de 70-jarige Jürgen Kantner. Het ultimatum liep zondag af.

Bert Lanting
Filipijnse militairen controleren een Jeep nadat bekend werd dat de Duitser is vermoord. Beeld afp
Filipijnse militairen controleren een Jeep nadat bekend werd dat de Duitser is vermoord.Beeld afp

Op videobeelden die de groep op het internet zette was te zien hoe Kantner met een machete om het leven wordt gebracht door een lid van de terreurgroep. Kort na het opduiken van de video bevestigde de Filipijnse regering dat het om Kantner ging. Eerder had de Duitser twee keer in een videoboodschap om hulp gevraagd en gezegd dat hij zou worden vermoord als er geen losgeld zou worden betaald.

Kantner werd vorig jaar gekidnapt nadat de terreurgroep zijn zeiljacht had overvallen in het zuiden van de Filipijnen. Het jacht werd later teruggevonden met aan boord het lijk van Kantners partner Sabina Merz. Zij bleek te zijn doodgeschoten.

Canadezen

Het was de tweede keer dat Kantner werd gegijzeld. In 2008 vielen Kantner en Merz voor de kust van Somalië in handen van piraten. Zij werden uiteindelijk na bijna drie maanden vrijgelaten, vermoedelijk nadat losgeld was betaald. Ondanks die ervaring zei Kantner na afloop van het avontuur dat hij zijn zeiltochten door riskante gebieden zou voortzetten. 'Ik bid tot God dat piraten me niet nog eens te pakken zullen krijgen', zei hij. Maar hij gaf toe dat het 'op zelfmoord leek'.

Vorig jaar onthoofdde Abu Sayyaf twee Canadezen die de groep gevangen hield maar twee andere gijzelaars, onder wie een Noor, werden vrijgelaten. Het is onduidelijk of er voor hen wel losgeld werd betaald. Abu Sayyaf houdt sinds vijf jaar ook een Nederlander vast, Ewold Horn. De vogelkenner werd in 2012 samen met de Zwitser Lorenzo Vinciguerra gekidnapt, toen ze bij de Sulu-eilanden in het zuiden van de Filipijnen op zoek waren naar een bedreigde vogelsoort. De Zwitser wist drie jaar later te ontsnappen tijdens een aanval van het Filipijnse leger op de terreurgroep.

Volgens de Filipijnse regering houdt Abu Sayyaf naast Horn nog 18 buitenlanders en 7 Filipino's vast. Het Filipijnse leger heeft duizenden militairen gelegerd op de eilandengroepen Basilan, Tawi-Tawi en Jolo en voert geregeld aanvallen uit op kampen van de groepering. Maar tot nog toe zijn de autoriteiten er niet in geslaagd een einde te maken aan de ontvoeringen en de aanslagen door Abu Sayyaf.

Meer over