Filipijnen telt 300 doden door tyfoon

De tyfoon Bopha die dinsdag overhet zuiden van de Filipijnen raasde, heeft volgens voorlopige cijfers al bijna 300 levens geëist. De autoriteiten vrezen dat het dodental verder zal oplopen.

AP

NEW BATAAN - Aangeslagen lopen ouders langs een rij met modder besmeurde lijken. Ze zijn op zoek naar hun vermiste kind of kinderen. Intussen leggen overlevenden hun doorweekte spullen te drogen langs de kant van de weg. Het is de dag na de storm.

Volgens de autoriteiten worden nog meer lijken gevonden als reddingswerkers eenmaal de gebieden bereiken die nu nog ontoegankelijk zijn door aardverschuivingen en overstromingen. Doordat verbindingen zijn verbroken is informatie schaars.

Het zwaarst getroffen is de provincie Compostela Valley in het oosten van het eiland Mindanao. Daar zijn tot nu toe zeker 150 doden geteld. Onder de slachtoffers zijn tientallen dorpelingen en soldaten die omkwamen toen twee schuilplaatsen en een kazerne werden overspoeld.

In de plaats New Bataan overleefden zo'n 80 bewoners de stortvloed met verwondingen. Maar er zijn veel vermisten: schattingen van de autoriteiten en het leger lopen uiteen van 50 tot meer dan 300. Dit stadje van 45 duizend inwoners, dat leeft van de landbouw, is veranderd in een modderpoel met ingestorte huizen en geknapte palmbomen.

Langs een weg zijn tientallen lijken neergelegd, zij aan zij. De bemodderde lichamen zijn bedekt met bananenbladeren en lappen stof. Dorpelingen kijken of er bekenden bij zijn. Een man spuit insecticiden over de lijken om vliegen weg te houden. Een vader barst in tranen uit als hij een stuk plastic optilt en zijn kind herkent. Een moeder, die tevergeefs heeft gezocht naar haar vermiste kinderen, loopt huilend weg.

Volgens minister Mar Roxas van Binnenlandse Zaken, die het verwoeste stadje bezocht, hebben soldaten en vrijwilligers na een dag zoeken nog geen spoor gevonden van de 319 mensen die in New Bataan als vermist zijn opgegeven. 'Hele gezinnen worden vermist', aldus Roxas.

In de nabijgelegen kustprovincie Davao Oriental, die het eerst werd getroffen door de tyfoon, zijn ten minste 115 personen omgekomen. In drie stadjes zijn vrijwel geen onbeschadigde huizen meer te zien. 'We wisten niet waar we de evacués moesten onderbrengen', zei een medewerker van de provincie. 'Van alle opvangcentra was het dak afgewaaid.'

Een dag na de verwoestende storm schijnt de zon. Bewoners maken van de gelegenheid gebruik om hun doorweekte kleding, boeken en andere bezittingen langs de weg te drogen te leggen. En om de schade aan de landbouwgronden op te nemen. Duizenden bananenbomen van een plantage in Compostela Valley zijn omgewaaid.

Nadat Bopha een spoor van vernieling had getrokken door Davao Oriental en Compostela Valley, raasde de tyfoon over andere delen van het eiland Mindanao. Ook daar ontstonden landverschuivingen.

Op tal van plaatsen viel de stroom uit en was er schade aan woningen en plantages. Meer dan 170 duizend mensen zochten een veilig heenkomen in opvangcentra.

Bopha was een van de zwaarste stormen die dit jaar over de Filipijnen zijn geraasd.

undefined

Meer over