Filipijnen bevestigen executie Canadees door terreurgroep Abu Sayyaf

De Filipijnen hebben de executie van een tweede Canadees door de islamitische terreurgroep Abu Sayyaf dinsdag bevestigd. Maandag werd Robert Hall in de Filipijnen onthoofd.

Redactie
Robert Hall (links) en John Ridsdel. Beide Canadezen zijn door Abu Sayyaf vernmoord. Beeld ap
Robert Hall (links) en John Ridsdel. Beide Canadezen zijn door Abu Sayyaf vernmoord.Beeld ap

'We veroordelen deze brute en zinloze moord op Robert Hall, nadat hij negen maanden lang door Abu Sayyaf was vastgehouden', liet de Filipijnse president Benigno Aquino in een verklaring weten.

Eerder meldde de Canadese premier Justin Trudeau dat Canadese vertegenwoordigers met de autoriteiten in de Filipijnen samenwerkten om de dood van Hall te bevestigen. In de Zuid-Filipijnse stad Jolo werd een afgehakt hoofd gevonden dat vermoedelijk van de Canadees is.

Een ultimatum voor de betaling van losgeld verstreek maandag. Abu Sayyaf eiste omgerekend 11,5 miljoen euro voor Hall, de Noor Kjartan Sekkingstad en de Filipijnse Marites Flor. Of zij nog in leven zijn, is niet bekend.

Nederlander
Abu Sayyaf heeft ook een Nederlander in handen: Ewold Horn werd begin 2012 ontvoerd. Ook zitten een Japanner en vier Maleisiërs nog vast.

Eerder vermoordde de groep een andere Canadees, John Ridsdel (68). De Canadese regering weigerde met de ontvoerders te onderhandelen.

Ewold Horn. Beeld AFP
Ewold Horn.Beeld AFP
Meer over