Fileaanpak Schiphol-Amsterdam-Almere begonnen

Het duurt nog even voordat het uiteindelijke resultaat merkbaar is, maar vandaag is officieel de uitbreiding van de snelwegen tussen Schiphol, Amsterdam en Almere begonnen. Het complexe megaproject, waarbij delen van de A1, A6, A9 en A10 breder worden, moet het fileleed in deze regio tegengaan. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) gaf met een symbolische handeling het startsein voor de werkzaamheden.

ANP
Luchtfoto van knooppunt Muiderberg richting Amsterdam. Archieffoto 2011 © ANP Beeld
Luchtfoto van knooppunt Muiderberg richting Amsterdam. Archieffoto 2011 © ANP

De uitbreiding moet in 2020 een feit zijn en kost ruim 4 miljard euro. De minister zei donderdag dat ze nog nooit zo'n groot project heeft gezien. 'Het is ook heel complex, we moeten daarom de komende jaren zorgen dat we er bovenop blijven zitten.'De complexiteit zit volgens haar vooral in de combinatie van werkzaamheden. Zo worden niet alleen de wegen breder, maar komen er ook groen- en watervoorzieningen, twee landtunnels, een aquaduct, 25 kilometer aan geluidsschermen en geluidsreducerend asfalt.

De voorbereidingen voor het eerste deel op de A10-Oost/A1 Diemen begonnen al in januari. Deze werkzaamheden moeten rond april 2014 klaar zijn. Daarna volgen vier andere deeltrajecten. De aanloop naar de uitbreiding verliep niet zonder slag of stoot. Begin dit jaar veegde de Raad van State de bezwaren van 41 particulieren, bedrijven en organisaties van tafel, waardoor het project definitief groen licht kreeg.

Woensdag trok Amstelveen opnieuw aan de bel bij de minister omdat de gemeente de afgesproken 100 miljoen euro voor ondertunneling van de A9 niet meer kan ophoesten. Het gemeentebestuur stuurde hierover vorig jaar ook al een brief aan Schultz van Haegen en liet daarop een second opinion uitvoeren door een onafhankelijk bureau, dat tot een vergelijkbare conclusie kwam. De minister zei hierover donderdag dat ze het rapport gaat bestuderen en met de gemeente in gesprek zal gaan.

Meer over