FIFA-voorzitter wil uniforme kalender

Joseph Blatter wil in het jaar 2005 een internationaal uniforme voetbalkalender invoeren. Door competities met zestien clubs van februari tot december te laten lopen, denkt de voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA zijn plan om vanaf 2009 om de twee jaar een WK en EK voetbal te houden, door te kunnen...

Blatter zette donderdag het eerste WK clubs voor januari 2000 op de agenda. De Zwitser wil dat een werkgroep met afgevaardigden van voetbalbonden uit alle continenten zijn plan om alle voetbalcompetities op elkaar af te stemmen nog dit jaar gaat uitwerken.

Veel landen zullen hun competities in dat geval drastisch moeten inkrimpen. 'Maar als we met zijn allen iets voor het wereldvoetbal willen doen, moet iedereen iets geven', pareerde de voorzitter de verwachte kritiek alvast.

In het plan van Blatter beginnen alle competities vanaf 2005 in februari en eindigen ze in november. Voetballers kunnen dan in december op vakantie gaan en de voorbereiding op het nieuwe seizoen in januari starten.

Na afloop van de vergadering bleek dat voorzitter Johansson van de UEFA het niet met Blatter eens is. 'We zullen onze speelkalender bij de FIFA blijven verdedigen', doelt de Zweed op zijn voorkeur voor voetballoze zomers.

Meer over