FIFA-besluit legt aantal wisselspelers aan banden

De wereldvoetbalbond FIFA heeft zaterdag besloten dat bij oefenwedstrijden vanaf volgend seizoen maximaal zes keer gewisseld mag worden. Tot op heden mocht er tijdens degelijke interlands een onbeperkt aantal spelers invallen....

Het besluit is een compromis. FIFA-baas Blatter wilde een maximum van vijf wisselspelers. Tegenstanders, waaronder de Engelse voetbalbond, wilde het aantal invallers onbeperkt houden.

Tevens schafte de FIFA de Golden Goal af. Het gaat om de regel, waarin een doelpunt in de extra tijd beslissend is. Een verlenging duurt na het Europees kampioenschap in Portugal weer gewoon dertig minuten. Indien nodig brengt een strafschoppenserie daarna de beslissing.

De FIFA legde een verzoek van de Duitse voetbalbond naast zich neer. Die had verzocht om de pauze tussen de eerste en tweede helft met vijf minuten te verlengen tot 20 minuten, om bier-en worstverkopers meer tijd te geven hun waren aan de man te brengen. De voetbalbond zag niets in dat plan.

De FIFA heeft zondag besloten de finale van de wereldbeker voor voetbalclubs in toernooivorm te spelen. Zes continentale kampioenen zullen december volgend jaar acht dagen strijden om de wereldbeker. De nieuwe opzet van de wereldbeker vervangt het WK voor clubteams.

De Europese en Zuid-Amerikaanse deelnemers aan het toernooi hoeven pas vanaf de halve finales mee te doen. Waar het toernooi wordt gespeeld is nog niet bekend, ofschoon Japan en de Verenigde Staten favoriet zijn.

Meer over