Fietsen, dan lunch met wijn

Live uit buiten- of binnenland: de kunst van het vakantievieren volgens een bekendere Nederlander. Deze week: Ron Fresen, politiek verslaggever van het NOS Journaal, die door Toscane en Zuid-Frankrijk trekt.

NATHALIE HUIGSLOOT

Is het lekker?

Ja, je belt op een goed moment. We zijn in Florence vlak bij de David van Michelangelo. 25 jaar geleden was ik hier ook met mijn vrouw en stond ik ook voor dit beeld. Dat was de eerste en laatste keer dat door een kunstwerk spontaan de tranen in mijn ogen schoten. En nu staan we dus op het punt om dat beeld opnieuw te zien.

undefined

Ben je niet bang dat het hetzelfde effect heeft als het terugzien van een vakantievriendinnetje, namelijk dat het tegenvalt?

Nee, dat zal vast niet. Want het blijft een waanzinnig mooi kunstwerk. Toen ik het de vorige keer zag, was mijn vader wel net twee maanden overleden, dus wellicht was ik toen wat vatbaarder voor emoties. Maar als je ouder wordt, komt alles ook weer meer binnen.

undefined

Wat ga je nog meer doen?

De bedoeling is eigenlijk dat dit een heel relaxte vakantie wordt. We hebben een aantal agriturismo's geboekt in de buurt van Florence, Siena, Lucca. Daarna gaan we een paar dagen kamperen in de Provence en aan het eind verblijven we een paar dagen aan de Côte d'Azur.

Ben je niet bang dat je een Willem-Ruis-hartaanval krijgt? Vanwege de plotselinge overgang van de hectiek van het Binnenhof naar de rust op vakantie?

Nee. Vroeger dacht ik wel: o, o, o, als je de 40 voorbij bent, heb je kans op een hartaanval. Maar nu ik over de 50 ben, denk ik daar nooit meer aan. Ik ben geen type voor een hartaanval volgens mij. Ik kan Den Haag goed achter me laten. Ik vind het heerlijk als mijn telefoon geen bereik heeft.

undefined

Ga je daar gelijk rijden als een Italiaan? Armpje uit het raam, gassen en veel toeteren...

Ja joh. We hebben een nieuwe auto met een open dakje en rijden alsof we hier gewoon horen. Ik ben nog niet van de weg af getoeterd.

undefined

Pas je je ook aan het Italiaanse flirtgedrag aan, om alle Romeo's te evenaren?

Jaaaaaa. Als je naar Italië gaat, moet je er wel een beetje goed uitzien. Ik heb zelfs een linnen pak laten maken. Daar is het eigenlijk te warm voor, dus dat heb ik nog niet aan gehad.

undefined

Gooi je er op een dag ook meer 'ik hou van jou'tjes' uit?

Natuurlijk! Dit is het land van de romantiek, hè? En ik heb het gewoon hartstikke leuk met mijn vrouw. Wij kunnen heel goed samen op vakantie gaan, dat hebben we altijd goed gekund. Ook toen we nog geen kinderen hadden. En nu de kinderen voor het tweede jaar niet meer mee gaan, pakken we die draad weer op.

undefined

Is het jeugdsentiment dat jullie ook gaan kamperen?

Nee. Maar dat hebben we vorig jaar ook gedaan en dat is zo mooi en ideaal te combineren met fietsen. Een beetje jezelf uitputten, dan héérlijk wegzakken in een lunch met goede wijn en dan zo langzaam de avond inglijden. Eigenlijk heb ik een hekel aan kamperen. We gaan naar dezelfde camping als vorig jaar en daar zijn bijna alleen maar Nederlanders. Iedereen spreekt je aan met: 'Hé, is er geen nieuws in de politiek?' 'Nee, daarom ben ik hier hè', zeg ik dan - met een wc-rol onder mijn arm.

undefined

Meer over