Fiat Chrysler overweegt stopzetten import Mexico bij actie Trump

Fiat Chrysler zal mogelijk de productie van auto's in Mexico stopzetten als de regering-Trump hoge importheffingen zal invoeren op auto's die in het buurland worden gemaakt. Dit zei de topman van Fiat Chrysler, Sergio Marchionne, maandag op de autoshow in Detroit. 'Het is goed mogelijk dat we ons uit Mexico zullen moeten terugtrekken', aldus Marchionne.

Topman Sergio Marchionne van Fiat Chrysler. Beeld AFP
Topman Sergio Marchionne van Fiat Chrysler.Beeld AFP

Aankomend president Trump nam concurrent General Motors vorige week onder vuur vanwege de productie van auto's in het buurland. Hij zinspeelde op importheffingen als hij president is.

In een tweet betoogde de Republikein toen dat General Motors het model Chevy Cruze in Mexico maakte en vervolgens de auto's 'belastingvrij' over de grens stuurde naar dealers in de VS. 'Produceer ze in de VS of betaal een flinke grensbelasting', tweette Trump.

Voor de opmerking van Marchionne, bedankte Trump maandag Fiat Chrysler en Ford uitgebreid voor hun beslissingen om meer te investeren in hun autofabrieken in het Amerikaanse mid-Westen. Beide aankondigingen zijn koren op de molen van Trump die wil dat Amerikaanse bedrijven productie uit het buitenland terug naar de VS verhuizen. Fiat Chrysler is van plan stevig te investeren in de VS.

Verdienste Trump

Autofabrikant Ford ziet af van de bouw van een nieuwe fabriek in Mexico. Komt door mijn oproep, twittert Donald Trump triomfantelijk. Het ligt iets genuanceerder. Lees dit artikel waarom het besluit niet Trumps verdienste is.

Investeren

Het Italiaans-Amerikaanse bedrijf wil daarbij in twee van zijn productielocaties in totaal 2.000 extra banen scheppen in de periode tot 2020. In de fabrieken moeten nieuw modellen van Jeep worden geproduceerd. Ook wordt één van de productielocaties geschikt gemaakt om voertuigen van het type RAM te fabriceren. Die worden nu nog in Mexico gemaakt.

Eerder kondigde branchegenoot Ford al forse investeringen in de VS aan. Fiat Chrysler ontkende echter dat zijn stap te maken heeft met het beoogde beleid van Trump. Die bedankte de autoproducent maandag wel via Twitter voor het besluit.

'Eindelijk gebeurt het: Fiat Chrysler kondigde zojuist plannen aan om een miljard dollar te investeren in fabrieken in Michigan en Ohio', tweette Trump. 'Er komen 2.000 banen erbij. Dit nadat Ford afgelopen week zei dat het zal uitbreiden in Michigan en elders in de VS in plaats van een fabriek van een miljard dollar te bouwen in Mexico. Bedankt Ford en Fiat Chrysler.'

Alibaba

Topman Jack Ma van de Chinese internetgigant Alibaba had maandag ook overleg met Trump. Ze spraken over het creëren van een miljoen extra banen in de VS. Dat zou moeten gebeuren door het voor kleinere Amerikaanse bedrijven makkelijker te maken om via de onlineplatforms van Alibaba spullen te verkopen in China. 'Jack en ik gaan samen grootse dingen doen', liet Trump kort na de ontmoeting weten.

Alibaba heeft baat bij samenwerking met Trump omdat die tijdens zijn verkiezingscampagne juist zinspeelde op het opwerpen van extra barrières in de handel tussen de VS en China, om de Amerikaanse economie te beschermen.

In de Trump Tower in New York kwam maandag ook Bernard Arnault, baas van de Franse producent van luxeartikelen LVMH, langs. Die zei na afloop van zijn gesprek met Trump onderzoek te doen naar een uitbreiding van de productie in de VS. Mogelijk kan het bedrijf achter onder meer de tassen van Louis Vuitton ook voor nieuwe Amerikaanse banen zorgen.

Meer over