Feyenoorder Smolarek voor twee wedstrijden geschorst

De Europese voetbalunie UEFA heeft Ebi Smolarek voor twee Europese wedstrijden geschorst. De Poolse voetballer van Feyenoord kreeg deze straf omdat bij een dopingcontrole in zijn urine een lichte verhoging van het toegestane cannabisgehalte was aangetroffen....

Smolarek merkt van de schorsing overigens weinig, omdat hij langdurig moet herstellen van een operatie aan de voorste kruisband van zijn knie. Hij zou de eerstkomende twee Europese duels daardoor toch niet kunnen spelen.

De controle had plaats na de UEFA Cup-kwartfinale tussen Feyenoord en PSV in maart. Bij de Pool werd 20,3 nanogram cannabinol per milliliter gemeten, terwijl 15 nanogram is toegestaan.

Smolarek is tevreden over de beslissing. De 21-jarige linksbuiten gaat niet in beroep. Emile Vrijman, de advocaat van Smolarek, rekende op een straf van maximaal vier wedstrijden.

Een speciale commissie van de UEFA stelde eerder vast dat Smolarek geen jointje heeft opgerookt en zelfs niet kon hebben meegerookt. Daarvoor was de concentratie cannabinol in de urine te laag. De vastgestelde verhoging is vermoedelijk veroorzaakt door het nuttigen van reformartikelen.

Swart: 'Het enige dat overbleef was een kleine procentuele afwijking van het getal dat is toegestaan. Op grond daarvan vindt de UEFA dat het toch een korte straf moest uitspreken. Voor ons gevoel om hiermee de eer aan zichzelf te houden.'

Meer over