Feyenoord zakt door ondergrens en verliest tweede plaats uit oog

Trainer Fred Rutten had zaterdagavond geen goed woord over voor het spel van Feyenoord tegen Heracles. 'We beleefden hier een collectieve offday', concludeerde hij na de 2-0-nederlaag, waardoor de tweede plaats ver uit beeld raakt.

De spelers van Feyenoord druipen verslagen af. Beeld anp
De spelers van Feyenoord druipen verslagen af.Beeld anp

Rutten: 'Het begin was zwak. We creëerden niets, hadden geen stootkracht en verloren duels. We hebben met zijn allen gefaald. In de tweede helft kregen we iets meer kansen, maar dwongen we ook niet veel af. Dit was teleurstellend. We zijn door een ondergrens gezakt.'

De eerste helft was dramatisch, pas in de extra tijd zagen de toeschouwers in Almelo de eerste serieuze doelpoging. Het was meteen raak. Terence Kongolo werkte een inworp zo slecht weg dat Bryan Linssen ineens de kans kreeg om uit te halen. De middenvelder krulde de bal over Kenneth Vermeer heen: 1-0.

Halverwege moest centrumverdediger Sven van Beek van Feyenoord geblesseerd van het veld. Het is onduidelijk of hij op tijd fit is voor het Europa Leagueduel met AS Roma, komende donderdag. Van Beek werd vervangen door Tonny Vilhena; Feyenoord speelde na rust met slechts drie verdedigers. Daardoor werd de tweede helft een stuk enerverender.

Eredivisie

Heracles: 2
Feyenoord: 0

Eerste zege in 2015

Wout Weghorst, de spits van de thuisploeg, was tweemaal dicht bij een doelpunt. Aan de andere kant claimde Colin Kazim-Richards ten onrechte een strafschop. Pas een kwartier voor tijd werd het echt gevaarlijk voor het doel van Bram Castro, toen Lex Immers buiten het bereik van de keeper op de paal kopte. In de 85ste minuut stelde Thomas Bruns de eerste zege van Heracles in 2015 veilig. Op aangeven van Linssen knikte hij de 2-0 binnen.

Feyenoord-aanvoerder Jordy Clasie sprak harde woorden. 'Als je zo slap begint, is het moeilijk in de wedstrijd te komen', zei hij. 'Over het komende duel met AS Roma wil ik nu niet praten, laten we eerst deze wedstrijd bespreken.'

Ook Karim El Ahmadi pleitte voor een groepsgesprek. 'Wat we vandaag hebben laten zien, is dit seizoen niet eerder gebeurd. Het moet beter.'

Na twee uitnederlagen op rij is het verschil met nummer twee Ajax opgelopen tot acht punten. Feyenoord staat derde; het heeft net als AZ 41 punten, maar een beter doelsaldo.

Meer over