Feyenoord wint nu ook zijn slechte wedstrijden

Feyenoord-verdediger Sven van Beek balt zijn vuisten, schreeuwt het uit en deelt high fives uit aan wie ze maar wil beantwoorden. Zojuist heeft hij bij een 1-0-voorsprong de bal met een omhaal voor, of net achter, de lijn gekeerd. Mede daardoor wint Feyenoord zondagmiddag met 2-0 van Cambuur.

Michiel Kramer. Beeld SCS/Michel Utrecht
Michiel Kramer.Beeld SCS/Michel Utrecht

'Zoals een spits graag een goal maakt, geniet ik van het voorkomen van een doelpunt', zegt Van Beek over zijn omhaal op de lijn. 'Mijn gevoel was dat de bal iets over de lijn was.' Net als tegen Utrecht vorige week wint Feyenoord een slechte wedstrijd, in tegenstelling tot afgelopen seizoen.

Aan vechtlust mankeert het niet bij de Rotterdammers.'Dit seizoen slepen we overwinningen er wel uit, dat lukte vorig jaar vaak niet', zegt centrale verdediger Sven van Beek na afloop van de wedstrijd.

Feyenoord-speler Bilal Basacikoglu en Feyenoord-speler Michiel Kramer vieren de 0-1. Beeld anp
Feyenoord-speler Bilal Basacikoglu en Feyenoord-speler Michiel Kramer vieren de 0-1.Beeld anp

Enkele aankopen passen in het beeld van de ploeg die mooi voetballen niet boven alles verheft. Aanvaller Michiel Kramer en verdediger Eric Botteghin werden samen met de stilisten Eljero Elia en Marko Vejinovic aangetrokken. 'Op wilskracht win je de wedstrijd ook nog', trok Kramer onbedoeld een parallel met vorige week, toen Utrecht met tien man werd bedwongen (3-2).

Met Kramer in de punt heeft Feyenoord een speler die vorig jaar bijna de helft van zijn zeventien goals voor ADO Den Haag in het laatste kwartier scoorde. Dit 'Haagse Kwartiertje' herhaalde hij nog maar eens in Leeuwarden. 'Ik ga misschien even mijn vriendin bellen', zei hij tegen RTV Rijnmond. 'Maar dat ligt eraan hoeveel berichten ik op mijn telefoon heb', grapte Kramer.

De geboren Rotterdammer moet voor de spitspositie concurreren met Colin Kazim-Richards. De Turks-Engelse spits maakte het Cambuur nauwelijks moeilijk, waarna Kramer bij zijn jeugdliefde mocht invallen. Een schop tegen een krat bidons en een verhit gesprek met trainer Giovanni van Bronckhorst gingen gepaard met Richards' aftocht. Een wisseling van spits bij Feyenoord lijkt nabij. 'Op basis van een half uur lijkt me niet dat ik al voldoende indruk heb gemaakt voor een basisplaats', zegt Kramer.

Michiel Kramer maakt zijn debuut, hij komt het veld in voor Colin Kazim-Richards. Beeld anp
Michiel Kramer maakt zijn debuut, hij komt het veld in voor Colin Kazim-Richards.Beeld anp

Hij beleefde tijdens zijn invalbeurt een 'onbeschrijflijke' middag door de openingstreffer voor zijn nieuwe ploeg te maken. Met Dirk Kuijt en de vorig seizoen vaak verguisde Bilal Basaçikoglu heeft Feyenoord spelers op de flanken die van cornervlag naar hoekvlag vliegen en sleuren. De een jaar geleden van Heerenveen overgenomen Bilal kreeg tegen aartsrivaal Cambuur zijn revanche.

Na een uur kopte Kramer een voorzet van Bilal in het doel. 'Het is fijn dat ik de trainer kan terugbetalen voor zijn vertrouwen.' Ook in de tweede treffer had hij een aandeel. Scheidsrechter Pol van Boekel oordeelde dat Erik Bakker uit een door Bilal gegeven bal hands maakte. Net als tegen Utrecht vorige week benutte Kuijt de ten onrechte gegeven strafschop.

Feyenoord-speler Dirk Kuyt na de 0-2. Beeld anp
Feyenoord-speler Dirk Kuyt na de 0-2.Beeld anp

Spelen met het publiek doet Bilal graag. Met handgebaren probeert hij geregeld het publiek in de Kuip op te jutten. In Leeuwarden kon hij het niet laten sarcastisch te applaudisseren naar de supporters van Cambuur. 'Ze gooiden glazen bier, daar reageerde ik op.'

De openingsgoal had zomaar op de andere speelhelft kunnen vallen. Echt grote kansen creëerde Cambuur niet. Aanvaller Xander Houtkoop speelde de bal na een lange dribbel te laat op de vrijstaande Furdjel Narsingh. Met een onderschepping leidde Jan-Arie van der Heijden de counter in, waaruit Kramer scoorde.

Coach Giovanni van Bronckhorst. Beeld anp
Coach Giovanni van Bronckhorst.Beeld anp
Meer over