Feyenoord wint met 5-0 van veredelde jeugdploeg Twente

De Kuip werd zondag door de extra veiligheidsmaatregelen als een fort bewaakt. FC Twente leek zich al bij voorbaat te hebben verzoend met de gedachte dat het zondag een onneembare veste betrad. Feyenoord toonde zich met de 5-0 overwinning nog genadig voor de ploeg van interim-coach René Hake.

Simon Gustafson scoort de 2-0. Beeld anp
Simon Gustafson scoort de 2-0.Beeld anp

Het moest maandag aan de koffieautomaat weer over voetbal gaan, betoogde Karim El Ahmadi in het AD. De sfeer rondom de Kuip illustreerde echter dat ook het voetbal is geraakt door de terreuraanslagen in Parijs. De inzet van politie was geïntensiveerd. Lange rijen vormden zich voor de Kuip, omdat bij de controlepoorten elke toeschouwer werd gefouilleerd. Honderden fans zullen de openingsgoal van Gustafson voor Feyenoord hebben gemist.

Ook in Rotterdam begon de wedstrijd met een minuut stilte, ter nagedachtenis aan de slachtoffers in Parijs. Op een enkele kreet na werd die herdenking gerespecteerd. Maar over het eenzijdige duel tussen Feyenoord en het uitgeholde FC Twente zal het maandag niet lang gaan bij de koffieautomaat. Twente illustreerde nog eens dat het met een veredelde jeugdploeg serieus moet vrezen voor deelname aan de nacompetitie.

De 19-jarige doelman Drommel is nog geen keeper, die punten pakt voor zijn ploeg. Bij de tweede treffer van Gustafson verwerkte hij een schot van Kramer zo matig dat de Zweed simpel in het doel kon schuiven: 1-0. In de slotseconden kon Drommel een schot van Kuyt onvoldoende pareren, waarna invaller Basacikoglu de rebound benutte: 5-0.

(Tekst gaat door onder foto)

Ziyech moedeloos van 'kansloos' Twente

'We waren héél kansloos', zei Ziyech na de wedstrijd. 'Onze fouten werden direct afgestraft. Het was heel pijnlijk. We hebben geen moment in de wedstrijd gezeten.'
'In de rust spraken we af dat we er voor zouden gaan. Het stond 2-0, met een snelle goal hadden we nog iets van de wedstrijd kunnen maken. Maar zes minuten later stonden we met 4-0 achter en was het voorbij.
'We moeten snel punten gaan pakken. Als we in de komende drie wedstrijden niet winnen, wordt het een heel lastig verhaal voor ons.'

Hakim Ziyech van FC Twente baalt. Beeld anp
Hakim Ziyech van FC Twente baalt.Beeld anp

Gustafson

Eigenlijk had Kramer bij de 2-0 alles verkeerd gedaan na de fraaie steekpass van Vejinovic. Zijn aanname klopte niet, de afwerking evenmin. Drommel maakte van een kansloos schot ongewild een assist. Al na zeven minuten zat Feyenoord in een leunstoel, toen Gustafson het drieluik met El Ahmadi en Elia mocht afronden.

De defensie van Twente stond erbij en keek er naar, niet zo gek met onervaren jeugdspelers als Jeroen van der Lely en Peet Bijen als vleugelverdedigers. Van der Lely zag als rechtsback geregeld het rugnummer 11 van zijn directe tegenstander Elia, die niet geheel fit was en na een uur werd afgelost door Basacikoglu. Het was typerend voor het armoedige verzet van Twente dat de aanvaller bij zijn eerste balcontact op de paal kopte.

Linksback Peet Bijen moest toezien hoe Feyenoord-aanvoerder Dirk Kuyt de bal zelfs achteloos met de buitenkant van de rechtervoet transporteerde, zoals bij de 4-0 van El Ahmadi. Karsdorp gaf de voorzet, El Ahmadi liep de bal binnen.

Het mocht bij Feyenoord wel wat effectiever na een soms te frivole eerste helft, die soms leek op een grote rondo op trainingscentrum Varkenoord.

(Tekst gaat door onder foto)

Feyenoord viert de 2-0 van Simon Gustafson (L) met Dirk Kuyt (M) en Marko Vejinovic (R) Beeld anp
Feyenoord viert de 2-0 van Simon Gustafson (L) met Dirk Kuyt (M) en Marko Vejinovic (R)Beeld anp

Rode kaart

Prompt legde Kuyt in de eerste minuut na rust de bal op het hoofd van spits Kramer, die met een knappe kopbal zijn handelsmerk etaleerde: 3-0. Zelden viel een ploeg zo opzichtig uit elkaar als FC Twente, dat nog ruim een kwartier met tien man verder moest. De invalbeurt van Tim Hölscher duurde nog geen minuut. Hij tackelde Feyenoord-verdediger Karsdorp van achteren en mocht van arbiter Liesveld meteen weer vertrekken.

Na die rode kaart sloeg Ted van Leeuwen, technisch directeur van FC Twente, de handen opnieuw voor zijn ogen. Hem wacht een hels karwei om deze veredelde jeugdploeg te behouden voor de eredivisie, zeker als met Ziyech ook de laatste smaakmaker uit Enschede is vertrokken.

Dirk Kuyt in duel met Kamohelo Mokotjo van Twente. Beeld anp
Dirk Kuyt in duel met Kamohelo Mokotjo van Twente.Beeld anp
Meer over