Feyenoord wint in intense strijd met 0-2 van FC Twente

Bij Feyenoord gaan individuele kwaliteiten en onversneden werklust op gebalanceerde wijze hand in hand. Onverstoorbaarheid, kracht, zelfvertrouwen en geduld, gepaard aan fijnzinnige klasse, hielpen de koploper zondag ook langs FC Twente (0-2), in een kolkend Enschede, door twee treffers in het laatste kwartier.

Willem Vissers
Feyenoord-speler Nicolai Jorgensen juicht na de 0-2. Beeld anp
Feyenoord-speler Nicolai Jorgensen juicht na de 0-2.Beeld anp

Kort na FC Twente Feyenoord verspreidt Feyenoord een foto via Twitter: Eric Botteghin, de maker van 0-1, omhelst Steven Berghuis. De ogen van Botteghin zijn gesloten. Het lijkt alsof hij huilt van geluk. Zijn krullen plakken aan het zweet op zijn voorhoofd. Zijn vuist ligt op de schouder van Berghuis. De aderen over zijn arm zijn goed zichtbaar. Het is een opwindende foto, als beeld van opluchting en inspanning.

Op een andere foto juicht topschutter Nicolai Jørgensen na de 0-2, dankzij een ziedend schot in de korte hoek, vlak voor tijd. Met de mond open is hij op weg naar de supporters achter het doel. Zijn rechterhand grijpt naar het embleem op zijn linkerborst. Het embleem van Feyenoord.

De voorsprong op Ajax blijft dus vijf punten, ook na 21 speelronden, en op PSV acht. Net als vorige week voetbalde Feyenoord ná de rivalen, en weer was het antwoord soeverein, mentaal sterk. Het aftellen naar de eventuele titel is allang bezig, het geloof in het kampioenschap groeit met de week, hoe moeilijk het programma ook nog is, met onder meer wedstrijden tegen PSV en Ajax.

Intense wedstrijd

In de eerste helft van FC Twente Feyenoord, een intense wedstrijd in een stadion dat deint op voortdurend gezang van supporters, werpt verdediger Terence Kongolo zich in de baan van het schot van Seys. Kongolo staat op, blaast en trekt zijn shirt recht. Spelers geven elkaar een 'boks' na geslaagde acties.

Vilhena, de verbrandingsmotor op het middenveld, rent overal. Hij is voorin om te koppen met dat kleine lijf en achterin om ballen weg te werken. 'Dat hoort ook bij Feyenoord', zegt de jarige trainer Giovanni van Bronckhorst na afloop. 'Feyenoord is passie en strijd, een team dat ervoor gaat.' Snel voegt hij toe: 'Plus ons voetballende vermogen.'

Zo'n moment als met Kongolo is al zo vaak te zien geweest dit seizoen. Het is alsof aanvoerder Dirk Kuijt zijn aangeboren mentale vermogen in partjes heeft verdeeld en voor het seizoen in de kleedkamer heeft uitgedeeld onder zijn collega's. Nou ja, bij Botteghin was dat onnodig. De Braziliaan is ook zo'n werkende held. Hij scoorde vorig jaar toen Feyenoord zijn dieptepunt naderde, in de bekerwedstrijd tegen Roda.

Hij scoorde dit seizoen bij PSV, in de gewonnen topper. En hij scoort dus weer, zondag, een kwartiertje voor tijd. Een hoekschop is al weer even verwerkt, als hij nog voorin vertoeft. Elia passeert op de linkerflank zijn tegenstander Ter Avest op klassieke wijze, met een heerlijke schijnbeweging, en zet voor met links. Botteghin plaatst daarop zijn linkervoet geconcentreerd en beslist tegen de bal.

Dat doelpunt is exemplarisch voor de symbiose van kwaliteiten bij Feyenoord. Elia is immers frivool, met hoog rendement. Hij gaf al zes assists in de laatste zeven wedstrijden. Vorige week voelde hij de hamstring pijn doen, maar scoorde hij nog met zijn laatste actie van de wedstrijd tegen NEC. Nu is de beslissende voorzet op Botteghin eveneens zijn laatste actie, alvorens Basacikoglu hem vervangt.

null Beeld anp
Beeld anp

Elia is bij Feyenoord dé vertegenwoordiger van de pure klasse. Opeens kan hij toveren, vanuit het niets. En hij heeft leren werken ook door de jaren heen. Dat is het mooie van het huidige Feyenoord, en zo gaat dat in een elftal dat steeds sterker gelooft in een bijna heilig doel. Bepaalde kwaliteiten groeien dan naar elkaar toe.

Kuijt is normaliter de onverstoorbaarheid zelve. Hij liep en rende, vrij anoniem deze keer, hij ging nochtans voorop in de strijd en was misschien zelfs iets te aanvallend soms, totdat hij na een uur werd gewisseld door Toornstra. Uitgerekend na Toornstra's komst viel de beslissing, maar natuurlijk is het te simpel om te stellen dat het alleen kwam door de wissel van Kuijt. In zo'n laatste half uur komt er sowieso meer ruimte, zeker omdat Twente vermoeid raakte. Als één ploeg zou winnen, zou dat Feyenoord zijn, hoewel de wedstrijd even op 0-0 leek af te stevenen.

Luxe

Karim El Ahmadi was terug van de Afrika Cup en de Marokkaan speelt altijd. Dus had Van Bronckhorst weer een keuze uit luxe moeten maken. Hij liet dus Toornstra op de bank, maar het is goed om hem achter de hand te hebben, zo bleek. Van Bronckhorst prees na afloop allen, zoals het een trainer betaamt die hoopt dat uit de teambuilding de titel voortvloeit. Hij loofde Toornstra dus om zijn loopvermogen en Kuijt om zijn leiding, passie en strijd.

Feyenoord is nog lang geen kampioen. Daarvoor is het programma te lastig, daarvoor is de concurrentie te stabiel. Maar Feyenoord zal zeker een eind komen, dankzij die mengeling van klasse, passie en geloof.

Meer over