Feyenoord: 'Opblaasbanaan was geen racisme'

Feyenoord wacht in spanning het oordeel van de UEFA af. De club heeft schriftelijke verklaringen ingediend bij de tuchtcommissie van de Europese voetbalbond, over de ongeregeldheden tijdens de Europese thuiswedstrijd op 26 februari tegen AS Roma. De UEFA klaagde Feyenoord vervolgens aan voor racistisch gedrag van de fans en het gooien van voorwerpen op het veld.

De vierde official verwijdert de banaan. Beeld Novum
De vierde official verwijdert de banaan.Beeld Novum

De disciplinaire commissie van de UEFA behandelt de zaak donderdag. Vertegenwoordigers van Feyenoord mogen daarbij niet aanwezig zijn. De Rotterdammers konden alleen schriftelijk hun verhaal doen.

Feyenoord probeert vooral de aanklacht van racisme van tafel te krijgen. Tot het papierwerk dat de club naar Zwitserland heeft gestuurd, behoren ontlastende verklaringen van de Ivoriaanse oud-Feyenoorders Salomon Kalou en Sekou Cissé.

Beide aanvallers proberen de UEFA ervan te overtuigen dat de opblaasbare banaan die vanuit het publiek naar hun landgenoot Gervinho van AS Roma werd gegooid, geen uiting van racisme is. De opblaasbananen zijn al jaren een vertrouwd gezicht in De Kuip. Feyenoorddirecteur Eric Gudde liet vertegenwoordigers van de Europese voetbalbond al tijdens de wedstrijd weten dat er geen sprake was van racisme.

Gestaakt

Het duel in De Kuip werd in de tweede helft een kwartier gestaakt door de Franse scheidsrechter, nadat Feyenoordfans allerlei voorwerpen op het veld hadden gegooid. 'We hadden wel een winkel kunnen beginnen met al die spullen', zei trainer Rudi Garcia van AS Roma cynisch.

De club houdt rekening met een forse boete, bekende Gudde meteen weten na het duel. De misdragingen van de aanhang hebben de Rotterdamse club dit seizoen al de nodige boetes opgeleverd. De teller staat inmiddels op 80.000 euro.'Van dit soort dingen word je moedeloos', verzuchtte de directeur.

Rome

De supporters van Feyenoord brachten de club voorafgaand aan de uitwedstrijd in Rome ook al in diskrediet door schade aan te richten aan de meer dan vijfhonderd jaar oud Barcaccia-fontein, onder aan de beroemde Spaanse Trappen. De UEFA heeft de club daarvoor niet bestraft, omdat de vernielingen buiten het stadion werden aangericht.

De schaamte over het wangedrag was zo groot in Nederland, dat bedrijven aanboden de fontein gratis te restaureren. Het Allard Pierson Museum in Amsterdam hield zelfs een benefietactie om geld in te zamelen.

Meer over